STORY Cum au renunţat doi tineri la oraş pentru a se muta în cabana lor de trei stele, pe bani europeni, în Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ela Şi Sebastian au găsit adevărata fericire la munte, unde s-au mutat definitiv în cabana lor. Foto: Thomas Câmpean
Ela Şi Sebastian au găsit adevărata fericire la munte, unde s-au mutat definitiv în cabana lor. Foto: Thomas Câmpean

Doi tineri care au lucrat o viaţă la multinaţionale s-au mutat definitiv în Apuseni, iar acum trăiesc din turism. Sebastian Hosu (32 de ani) şi soţia sa, Ela Atanasiu (35 de ani) au accesat fonduri europene şi au construit o cabană la 1.200 de metri altitudine, în Mărişel.

Locuiesc în cabana lor de trei stele de la Mărişel, în una din cele mai mari comune ca suprafaţă locuibilă din Europa. Cabana Moţilor a fost construită din fonduri SAPARD şi pusă la dispoziţie turiştilor.. Soţia găteşte, soţul serveşte. Femeia şi-a luat şi părinţii cu ea. Ei sunt şi cei care le povestesc oaspeţilor istoria zonei, cum Avram Iancu şi strămoşii noştri au învins aici, într-o dramatică bătălie, trupele armatei maghiare trimise să pună capăt mişcării revoluţionare române de la 1848.

Vis transformat în realitate

La început, cei doi, el clujean, ea craioveancă, lucrau în multinaţionale. Sebastian la Procter & Gamble, după ce fusese manager la RDS, iar Ela la Nestle. Viaţa lor era una roz. Aveau bani, aveau apartamentul lor în Craiova, unde s-au cunoscut şi, mai apoi, s-au căsătorit. În 2004 însă, supăraţi pe sistem, au emigrat în Canada, plănuind să rămână acolo definitiv. S-au întors pentru a-şi îndeplini un vis: cabana lor, în munţi, dar care să fie deschisă şi turiştilor. „Am văzut că dincolo se pot face atâtea şi ne-am pus întrebarea «de ce nu şi la noi?»“.

cabana motilor

Au revenit, au accesat fonduri SAPARD pe axa de turism, au plănuit o investiţie de 200 de mii de euro, din care statul le-a decontat jumătate. Au mai pus ei, pe lângă, încă o sută de mii şi astfel, cu 300 de mii de euro au ridicat o pensiune de trei stele, cea mai înaltă dinstincţie oferită în cazul pensiunilor, altele decât cele agroturistice, acestea din urmă fiind cotate cu margarete .

De ce Mărişel? „Am fost aici în săptămâna noastră de miere, în 2004, la nişte prieteni şi ne-am îndrăgostit de zonă. Ne-am spus încă de atunci că poate vom face ceva aici. Un an mai târziu ne-am întors şi am cumpărat terenul pe care e cabana acum“, spune Ela. S-a întâmplat în 2005. În iulie 2009, cei doi au primit primii oaspeţi.

Au trecut pragul cabanei turişti din toate ţările europene şi nu numai. „Am avut japonezi, americani, austrieci. Vă daţi seama, au venit ei, din Alpii lor aici şi ne-au mai şi spus că e superb. A fost plăcut să auzim asta“, îşi aminteşte Ela.

cabana motilor

Trăiesc zâmbind

Din 2009, însă, s-au mutat definitiv la munte, Ela ducându-şi şi părinţii cu ea. „Trăim alături de oamenii care vin să se simtă bine şi să fie fericiţi. Astfel suntem fericiţi şi noi“, mai spune Ela. Cei doi se văd la fel de fericiţi, în aceeaşi cabană, şi peste zece ani. Au uitat complet de oraş. Ca să îşi omoare timpul, dar şi să mai câştige un ban în plus, cei doi tineri se ocupă de o revită şi de câteva proiecte pe internet.

La Seminarul "IT-FINANTARE-PROFITABILITATE" de la Târgu Mureş, din data de 01-02 octombrie 2009, organizat în cadrul proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere. Sebastian Hosu a susţinut prezentarea cabanei şi a afacerii sale de familie:

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite