Site-ul unde apar toate mesajele scrise online de români de Ziua Naţională. Cum funcţionează lamultianiromania.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea pe care o vedeţi când deschideţi lamultianiromania.ro
Imaginea pe care o vedeţi când deschideţi lamultianiromania.ro

Valentin Vesa (37 de ani) este un specialist media din Cluj-Napoca şi a creat o platformă care cuprinde toate mesajele pe care le scriu românii de Ziua Naţională pe Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Google+. Platforma se numeşte lamultianiromania.ro.

„Patriotism e ceea ce simţi despre ţara ta atunci când nu trebuie să spui asta la un extemporal sau în faţa presei“, ne mărturiseşte Valentin Vesa. Are 37 de ani, o familie frumoasă şi lucrează ca specialist media la Cluj, profesie ce-i permite să călătorească. De Ziua Naţională obişnuieşte să meargă cu prietenii la manifestările care se organizează, dar cum anul ăsta ştia din timp că urmează să participe la o conferinţă în SUA, s-a gândit la un alt mod prin care să spună ”La mulţi ani, România!”.

„Dacă eu spun «La mulţi ani, România!» din Times Square, făcând un live stream pe Facebook, de ce să nu implic şi alţi români care sunt în diaspora?“, zice el. 

Şi recent a dat drumul la o platformă online la care a meşterit vreo două săptămâni. Rezultatul se numeşte lamultianiromania.ro, domeniu pe care nu-i venea să creadă că nu e deja cumpărat. Acolo apar toate mesajele pe care le postează românii din toată lumea pe reţelele sociale de Ziua Naţională - pe Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Google+.

„Eşti online, nu ai nicio scuză, ai 24 de ore în care poţi să scrii cel puţin o dată «La mulţi ani, România!» şi să-i trimiţi o urare ţării ăsteia care, până la urmă, ţi-a dat identitate, paşaport, viaţă...“, spune Valentin.

Face social media de foarte mulţi ani şi ne-a spus că a lucrat cu platformă care făcea import de hastag-uri din toate platformele sociale.

Cum funcţionează platforma clujeanului

Dacă vrei să-i urezi „La mulţi ani“ României ai de urmat câţiva paşi extrem de simpli. Valentin Vesa (foto mai jos, credit foto: Facebook/Valentin Vesa) ne explică pe blogul său într-o postate de marţi, 29 noiembrie, când anunţă lansarea noului său proiect:

image
„La mulţi ani, România! Am lansat acum câteva minute proiectul #LaMulţiAniRomânia. Site-ul este o colecţie de mesaje publicate pe reţelele sociale, indexate în timp real, legate de Ziua Naţională a României. Ca să poţi publica şi tu un mesaj de Ziua Naţională a României, tot ce trebuie să faci e să urmezi aceşti paşi: 1. Scrie mesajul tău pe oricare din următoarele reţele sociale: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube sau Google+. 2. Adaugă hashtag-ul #LaMulţiAniRomânia după mesajul tău 3. Asigură-te că mesajul tău e publicat cu nivel PUBLIC in reţeaua socială, pentru ca să poată fi indexat“.

E convins că proiectul său va avea un impact emoţional mare în diaspora, unde sunt românii care trăiesc departe de ţară sau care sunt temporar plecaţi sau în delegaţii ori în interes de serviciu - cum e cazul lui. „Am zis să fie o oportunitate, o fereastră către ţară. Indiferent unde eşti în lume, gratuit, poţi să fii conectat la tot ce se întâmplă în România, la mai mult sau mai puţin fastuoasele manifestări, mai mult sau mai puţin potrivite cu sărăcia ţării“, consideră acesta.

Platforma va rămâne activă după ziua de 1 Decembrie. Acolo, zice clujeanul, putem să spunem „La mulţi ani, România!“, tot timpul anului pentru că români suntem tot timpul anului, nu doar de Ziua Naţională.

„Ce are naţia asta....“

Îşi doreşte ca pe 1 Decembrie să ne simţim cu toţii români, deşi e conştient că românii nu sunt uniţi sau cum zic americanii - „românii nu ţin laolaltă“. De mai bine de 10 ani, Valentin are proiecte în State şi când încerca să obţină o aprobare pentru un proiect, un funcţionar de la primăria din Chicago – unde există o mare comunitate de români - l-a întrebat de ce se urăsc românii atât de mult ei pe ei şi i-a spus că în spatele întrebării sale se ascunde faptul că o mare parte din plângerile domestice din Chicago vin de la români, în condiţiile acolo există şi comunităţi mari de ruşi şi polonezi.

„Ce are naţia asta de vă urâţi aşa de mult unii pe alţii?“, aşa suna întrebarea pe care i-a adresat-o acel funcţionar, încercând să înţeleagă numărul mare de plângeri.

A locuit o perioadă în SUA şi spune că americanul de rând chiar se simte că e mândru că e american, că nu sunt doar gesturi pe care le vedem în filme. Ne-a dat un exemplul la care a fost martor:

„Eram pe aeroportul din Dallas. Veneau vreo 20 de soldaţi, iar oamenii de pe aeroport când i-au văzut s-au ridicat în picioare şi au dus mâna la piept, fără să spună nimic. Sunt soldaţi care îşi servesc ţara. Respectul ăla care l-au acordat soldaţilor pentru simplul fapt că-şi servesc ţara şi pentru că ei, oamenii, nu au trebuit să-şi trimită copii lor să moară pe front... La Pizza Hut, managerul a zis: «pizza gratuit pentru toţi soldaţii». Şi nu cred că a câştigat ceva pentru că nu era presă pe acolo, nu i-a făcut nimeni interviu. Efectiv a fost respectul pentru ceea ce fac acei soldaţi. Ei, de aici pleacă totul. Noi nu mai avem respect nici pentru armată, nici pentru nimic“.

De aceea, Valentin vrea ca de 1 Decembrie „de oriunde am fi în lume, astăzi urăm de bine ţării“ şi să ne amintim, încă o dată, că valorile adevărate nu sunt ce ai în buzunar, ci ce ai în inimă, că educaţia bazată pe ideea „dacă ai ce mânca şi ce băga în buzunar eşti bine“ e o direcţie greşită.

Bunica lui de 96 de azi are o vorbă: „Dacă eşti român doar pentru poză, atunci nu eşti român“.

L-am întrebat cum ar suna urarea lui de 1 Decembrie postată pe platforma creată de el:

„La mulţi ani, România şi români, oriunde vă aflaţi în lume! să nu uitaţi că în primul rând sunteţi români şi apoi cetăţeni universali!“.  

Vă mai recomandăm:

Ţăranul născut pe 1 Decembrie, dar care nu şi-a sărbătorit niciodată ziua de naştere. Ardeleanul a ţinut un jurnal timp de 43 de ani

Pentru Simion Cismaş, un ţăran cu patru clase, din Ardeal, autorul unui jurnal care i-a uimit pe istorici, zi naţională însemna 10 mai sau 23 august. Deşi s-a născut de 1 Decembrie, de actuala zi a României, el nu şi-a sărbătorit niciodată aniversarea.

Ţăranul cu patru clase din Ardeal care a ţinut 43 de ani, zi de zi, un jurnal definitoriu pentru istoria României. Comoara, descoperită în podul casei  

Simion Cismaş este un ţăran din Ardeal care, timp de aproape jumătate de secol, a ţinut zilnic un jurnal. Deşi a avut doar 4 clase, consemnările sale îi surprind pe istorici prin comoara de informaţii descrise şi modul în care acestea şi-au găsit forma pe hârtie. Ţăranul citea ziarele, asculta Europa Liberă şi era născut de 1 Decembrie, viitoare Zi Naţională a României.

VIDEO Mai bun decât orice clip oficial de promovare turistică. Filmul prin care un britanic cheamă turiştii în Transilvania

Szabolcs Ruczuj este un tânăr englez care a făcut un scurt film de cu frumuseţile Transilvaniei. L-a numit „My run across Transylvania“/„Călătoria mea prin Transilvania“ şi a poposit cu camera sa prin cele mai atractive zone turistice: Cheile Bicazului, Valea Zălanului, Castelul Bran, Transfăgărăşanul, Biertan, Salina Turda.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite