Românul care a dezvoltat o platformă software folosită şi de NATO, în cadrul exerciţiilor militare. „Îmi place să spun că noi vindem încredere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Cochinescu la  „Vigorous Warrior 19”. FOTO: Arhivă personală
Sebastian Cochinescu la  „Vigorous Warrior 19”. FOTO: Arhivă personală

Fondator şi CEO al companiei SupplyBlockchain, pe care a înfiinţat-o anul trecut la San Francisco, Sebastian Cochinescu a fost printre laureaţii PatriotFest, concursul anual care premiază inovatorii români şi inovaţiile lor care pot fi utilizate în securitatea naţională.

Platforma sa software este utilizată deja de companii din SUA şi din România, cărora le permite să urmărească orice produs pe lanţul logistic şi de transport, până la utilizatorul final, prin folosirea tehnologiei de tip blockchain.

Sebastian Cochinescu (40 de ani) a fost premiat în cadrul secţiunii „Creativitate pentru Securitate” cu serviciile SupplyBlockchain adresate structurilor militare şi de securitate naţională. Cochinescu a dezvoltat o platformă de management al lanţurilor de distribuţie care adaugă transparenţă în procesul de urmărire şi identificare al produselor de la producător la distribuitor şi utilizator final prin folosirea tehnologiei de tip blockchain.

„Am fondat SupplyBlockchain în 2018 şi am dezvoltat o platformă software de supply chain management. Suntem trei cofondatori şi avem şi câţiva colaboratori. La doar câteva luni de la înfiinţare aveam deja primul client, iar în decembrie am fost premiaţi la PatriotFest. Lumea asociază uneori blockchain doar cu Bitcoin, lucru ce ignoră însă potenţialul folosirii tehnologiei blockchain şi în alte domenii. Îmi place să spun că noi vindem încredere, iar acest lucru este foarte important pentru clienţii noştri”, a spus Cochinescu.

A ajuns să colaboreze cu NATO

Sebastian Cochinescu îşi aminteşte că intenţiona să caute în SUA un program similar celui românesc PatriotFest, care să sprijine şi să susţină proiectele inovative ce pot avea aplicare în apărarea naţională. A aflat însă de concursul organizat în ţară de New Strategy Center în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor, SRI, STS şi SPP, aşa că a decis să participe. Şi a câştigat, iar ulterior startup-ul SupplyBlockchain a fost ales să furnizeze servicii de blockchain pentru exerciţiul NATO „Vigorous Warrior 19”, desfăşurat în România, la Cincu, la începutul lunii aprilie.

Exerciţiul a fost organizat de Centrul de Excelenţă Militară Medicală al NATO şi Ministerul Apărării Naţionale, iar în cadrul acestuia au fost stimulate peste 1.000 de scenarii în care ar fi necesară intervenţia echipajelor medicale din structurile Alianţei Nord-Atlantice.

„Eram convins că vom câştiga şi aşa a şi fost. După participarea la concurs ni s-au deschis multe uşi. Aşa am ajuns să furnizăm servicii software pentru exerciţiul NATO „Vigorous Warrior 19”, desfăşurat în România, la Cincu, la începutul lunii aprilie. A fost o onoare să punem la dispoziţia Armatei Române şi a Centrului de Excelenţă Militară Medicală al NATO soluţia noastră adresată structurilor militare şi de securitate naţională. Practic, suntem printre primele proiecte la nivel mondial în care tehnologia blockchain este folosită în domeniul militar. Iar parteneriatul nostru a făcut să câştigăm un capital de încredere şi printre clienţii noştri privaţi.”, a explicat Cochinescu.

Următoarea „ţintă”, industria farmaceutică

Deşi în prezent acoperă zona firmelor de transporturi şi pe cea militară, principala ţintă a SupplyBlockchain este piaţa produselor farmaceutice. Asta şi pentru că potenţialul este enorm, în condiţiile în care această piaţă pierde anual peste o mie de miliarde de dolari, din cauza medicamentelor contrafăcute. În plus, conform studiilor din domeniu, aproape un milion de oameni mor în fiecare an din cauza folosirii medicamentelor contrafăcute.

Aici ar putea interveni SupplyBlockchain, care ar adăuga un strat suplimentar de verificabilitate şi transparenţă în lanţul de producţie şi distribuţie, astfel încât ar ajuta la eliminarea problemelor identificate. Alte nişe în care platforma SupplyBlockchain poate avea un impact semnificativ sunt: dovedirea provenienţei produselor alimentare, urmărirea ajutoarelor trimise în zone calamitate şi de război sau automatizarea proceselor de transport şi distribuţie din domeniul energiei. 

Citeşte şi

PatriotFest, concursul care încurajează inovaţia în beneficiul securităţii naţionale

Un român a inventat sistemul care relevă personalitatea oamenilor prin scanarea mâinilor. „Am investit 1 milion de euro în acest proiect şi nu regret“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite