Puşculiţa Untold. Câţi bani au cheltuit festivalierii la marele eveniment din Cluj. Un cercetător UBB este sceptic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
360.000 de persoane au participat la cele 4 zile de festival. FOTO: Inquam Photos/Alexandru Buşca
360.000 de persoane au participat la cele 4 zile de festival. FOTO: Inquam Photos/Alexandru Buşca

Aproximativ 60 de milioane de euro au cheltuit în oraşul de pe Someş participanţii la Untold, susţin organizatorii festivalului. Conferenţiarul universitar Ovidiu Moisescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai, consideră însă că estimarea trebuie privită cu scepticism şi avansează o sumă mai mică cu circa 11 milioane de euro.

Cei 270.000 participanţi veniti din afara judetului Cluj la Untold (4-7 august a.c.) au cheltuit, în medie, în cele 4 zile de festival, cel puţin 225 euro fiecare, susţine organizatorii festivalului. 

„Aceşti bani au mers către cazare, transport, mâncare, plimbări şi cumpărături în oraş. Astfel, la un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea locală de peste 60 milioane euro. Banii cheltuiţi de cei care au venit la festivalul Untold se vor regăsi în impozitele şi taxele locale, încasări pentru afacerile locale sau proprietari de apartamente şi case care şi-au pus la închiriat proprietăţile”, se arată în comunicatul transmis de organizatori.

Aceştia au precizat că din totalul de 360.000 de participanţi care au venit la Untold în cele 4 zile şi 4 nopţi de festival 25% sunt din judeţul Cluj, 15% din străinătate, iar restul de 60% venind din toată România.

Estimare contestată 


Suma de 60 de milioane de euro este contestată de conferenţiarul universitar Ovidiu I. Moisescu, de la Departamentul de Marketing al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

„În absenţa unei descrieri transparente şi clare a metodologiei utilizate, estimarea realizată de către organizatori a cheltuielilor participanţilor Untold în 2022 trebuie privită cu scepticism, mai ales că studiile independente realizate în legătură cu ediţiile din 2017 şi 2019 ale festivalului au evidenţiat tendinţe de supraestimare din partea organizatorilor (+43% în 2017, respectiv +23% în 2019). Pe cale de consecinţă, este foarte probabil ca valoarea cheltuielii medii pe participant-zi provenit din afara judeţului Cluj la ediţia din 2022 a Untold să fie la rândul său supraestimată”, a concluzionat Moisescu într-o analiză publicată, în 13 august, pe o platformă de articole ştiinţifice (Researchgate.net).

Cercetătorul de la UBB a avansat chiar şi o cifră alternativă, arătând că dacă metodologia de estimare utilizată de organizatori în 2022 a fost similară cu cea folosită în 2019, se poate presupune o supraestimare similară a cheltuielilor participanţilor (+23%). Acest lucru ar însemna o cheltuială medie de 183 euro / participant-zi din afara judeţului Cluj şi, implicit, o „infuzie de capital în comunitatea locală” de circa 49 milioane euro”, a concluzionat cercetătorul.  

Moisescu se bazează deci în afirmaţiile sale pe două studii pe care le-a realizat: 1. cu privire la ediţia din 2017 a festivalului, când a aplicat un chestionar online participanţilor la festival, eşantionul investigat cuprinzând 1164 participanţi proveniţi din România; 2. cu referire la ediţia din 2019 a festivalului, când metoda utilizată a fost şi în acest caz sondajul pe bază de chestionar online aplicat post-hoc participanţilor la festival, eşantionul investigat cuprinzând 558 participanţi la eveniment, inclusiv participanţi din străinătate. Concluziile studiilor au fost că sumele anunţate în aceşti ani de către organizatori drept „infuzie de capital” în Cluj au fost mai mari cu 43% în 2017, respectiv cu 23% în 2019, faţă de rezultatele obţinute de Moisescu. 

Ce spun organizatorii

„Adevărul” a luat legătură cu Edy Chereji, directorul de comunicare şi marketing al Untold, care a susţinut:  „Nu vreau să comentez declaraţiile făcute de dl. Moisescu. Noi am spus că este o estimare şi am explicat ce stă la baza acestor calcule. În schimb, îl invit pe dl Moisescu să se alăture demersului nostru şi să pregătim împreună, din timp, pentru următoare ediţie a festivalului, o cercetare care să corespundă atât din perspectiva noastră, a festivalului (eşantion reprezentativ), cât şi din perspectiva sa, academică (metodologie). Beneficiile pe care le aducem oraşului cu siguranţă sunt vizibile. Dar dacă cineva vrea să ne ajute să le explicăm şi mai bine, suntem şi vom fi deschişi propunerilor.”

„Propunerea dlui Chereji este mai mult decât binevenită, cu atât mai mult cu cât organizatorii sunt singurii care au posibilitatea de a contacta în mod direct toţi participanţii, iar în acest context erorile de estimare a cheltuielilor ar fi reduse la minimum. În privinţa credibilităţii rezultatelor, aceasta ar putea fi asigurată prin separarea rolurilor în cadrul studiului: stabilirea metodologiei, gestionarea instrumentului de colectare a datelor şi analiza datelor ar reveni universităţii, iar culegerea datelor ar reveni organizatorilor”, a susţinut, la rândul său, Ovidiu Moisescu. 

Legat de metodologia pe care au folosit-o organizatorii pentru a estima suma de 60 de milioane de euro, Chereji a făcut trimitere la comunicatul de presă în care se arată că calculul „a fost realizat în baza cifrelor estimate şi de către partenerii comerciali ai festivalului, hotelieri locali, proprietari de restaurante, centre comerciale”, iar „banii au mers către cazare, transport, mâncare, plimbări şi cumpărături în oraş”. 

Reprezentanţii Untold au mai vorbit şi despre investiţia făcută de ei în peisagistica oraşului.

„Ca în fiecare an, organizatorii, alături de peisagişti şi specialişti în întreţinere şi amenajări spaţii, au pus rapid în practică un plan de acţiuni, menit să pună în valoare zona din centrul oraşului unde îşi desfăşoară activitatea festivalul. Astfel, organizatorii fac o investiţie de 1.000.000 de lei în amenajarea spaţiilor folosite în timpul festivalului”, au transmis organizatorii Untold.

Pe Cluj Arena, gazonul care a fost afectat de cele 4 zile de festival, cât şi gazonul care era afectat în urma exploatării uzuale de peste an a stadionului va fi înlocuit de către organizatorii UNTOLD. Restul suprafeţei de gazon va fi fertilizată şi supraînsămânţată. În total investiţiile pe stadion se ridică la peste 300.000 de lei.

Pe lângă lucrările de la gazon care au început încă de luni dimineaţă, odată cu eliberarea suprafeţei de joc, organizatorii vor evalua, alături de managementul Cluj Arena, şi eventualele deteriorări survenite în afara terenului de joc, urmând ca toate cheltuielile rezultate să fie acoperite integral de către Untold, la fel ca şi în anii precedenţi, se arată în comunicatul de presă. 

În Parcul Central, aceste lucrări constau în schimbarea unor porţiuni de gazon, supraînsămânţare, recondiţionare alei, podeţe, rigole, bănci, toaletare vegetaţie şi până la amenajări peisagistice. „Pentru a reda clujenilor parcul în cel mai scurt timp, au fost contractate, în paralel, mai multe firme specializate care se ocupă deja de lucrări. Totalul lucrărilor ce se vor realiza în Parcul Central se ridică la peste 700.000 de lei şi urmează a fi finalizate până la sfârşitul lunii august”, susţin organizatorii. 

Vă mai recomandăm:  
 

Emil Boc a anunţat că în Cluj-Napoca au intrat peste 50 de milioane de euro datorită Festivalului Untold

Iniţiativă civică: „Hai să facem harta poluării fonice Untold. Autorităţile constată depăşiri minore”. Ce spune Boc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite