Cluj: O mie de pensionari pe caz de boală au dat şpagă pentru acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: O mie de pensionari pe caz de boală au dat şpagă pentru acte
Cluj: O mie de pensionari pe caz de boală au dat şpagă pentru acte

20 de mii de persoane „invalide” s-au pensionat până în acest moment în judeţul Cluj, iar cifra este în creştere. Procurorii au intrat pe fir, luna trecută fiind săltată şefa comisiei care a avizat dosarele. Gabriel Oniga, directorul Casei Judeţene de Pensii Cluj consideră că circa 5% din pensionarii pe caz de boală au dat şpagă pentru a li se elibera actele.

Citeşte şi
Cluj: Doctoriţa care a luat şpagă a refuzat să elibereze documentaţii pe gratis (FOTO VIDEO)


Un număr de aproximativ 20.000 de clujeni erau înregistraţi ca pensionari de invaliditate la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Cluj în luna august a acestui an.

Gabriel Oniga, directorul instituţiei, a estimat că din totalul acestora, 5% au dat şpagă pentru a li se elibera actele necesare. „Se fac şi abuzuri, însă acest fenomen trebuie stopat. Putem spune că aproximativ 5% din numărul total de pensionari reprezintă cazuri în care s-a dat şpagă”, a spus acesta.

Numărul cazurilor, în creştere

image

Oniga recunoaşte că numărul cazurilor de pensionaţi de boală este în creştere. Declaraţia sa e susţinută de statistici, care arată că numărul persoanelor care s-au pensionat pe caz de invaliditate a crescut de la an la an cu circa o mie. Astfel, dacă în ianuarie 2007, numărul acestor pensionari a fost de 17.594, iar în aceeaşi perioadă a anului 2008 cifra a crescut până la 18.130, luna trecută statistica număra 19.436 de cazuri.

Oniga a susţinut că motivele pentru care oamenii se pensionează pe caz de boală sunt sărăcia şi numărul mare de bolnavi. Motivul principal este însă, conform lui Oniga, „faptul că unele persoane în vârstă ajung în situaţia în care nu mai găsesc locuri de muncă, lucru care duce la depresie, iar oamenii încep să considere că sunt inapţi”.

Directorul va începe un demers prin care serviciile privind pensionarea pe caz de boală să fie trecute la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj. „E un act medical ce trebuie executat de medici, nu de noi. Voi propune externalizarea acestor servicii”, a declarat directorul.

Persoana care a avizat dosarele, săltată de procurori

Preşedintele comisiei care a avizat dosarele de pesionarea pe caz de boală începând cu anul 2007 este Floarea Mariana Ianson, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul CJP Cluj.

Aceasta este cercetată penal după ce a fost prinsă în flagrant de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) luna trecută, luând mită 500 de lei de la o persoană, pentru a elibera o decizie de pensionare pe caz de boală.

Săptămâna trecută, inculpata a intrat în concediu de odihnă. Instanţa a decis cercetarea acesteia în stare de libertate. Floarea Mariana Ianson are 52 de ani şi lucrează în Casa de Pensii Cluj din 1995. Asupra ei nu poate fi luată nicio măsură din partea conducerii CJP Cluj, deoarece prezumţia de nevinovăţie se menţine până la decizia instanţei.

Serviciul condus de Floarea Mariana Ianson are în subordine patru cabinete, în cadrul cărora lucrează şapte medici şi asistente.

„5% din numărul total de pensionari reprezintă cazuri în care s-a dat şpagă” - Gabriel Oniga, director CJP Cluj

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite