UPDATE Mitropolitul Bartolomeu, spitalizat la Viena, nu va fi operat până luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Bartolomeu Anania a fost internat / Foto: Arhivă
ÎPS Bartolomeu Anania a fost internat / Foto: Arhivă

Directorul medical al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, profesorul Mihai Lucan, a declarat că medicii de la clinica AKH din Viena încă nu au decis operarea mitropolitului Bartolomeu.

UDATE ORA 18.20

"Ţin legătura permanent cu medicii care se ocupă de mitropolit. Ei încă nu au luiat decizia de a-l opera. Oricum până luni nu va fi operat. Deocamdată ia tratamentul medicamentos pentru afecţiunea pulmonară", a declarat Mihai Lucan.

ORA 17.38 Realitatea TV anunţă că mitropolitul va fi operat la Viena.

UPDATE Mihai Lucan a precizat că plecarea la Viena, la clinica AKH era programată încă de luni, dar numai vineri au reuşit să asigure transportul aerian.
„E lucid, acum are o stare generală acceptabilă. L-am trimis acolo, pentru că am o colaborare bună cu medicii de acolo”, a mai spus medicul clujean despre mitropolitul Bartolomeu, ajuns la Viena.

Avionul cu care mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, este transportat la Clinica AKH din Viena a decolat, vineri seară, în jurul orei 22.30, de pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca, cu un avion care aparţine companiei private Alfa Air.

Potrivit preotului Ştefan Iloaie, consilier cultural al Mitropoliei Clujului, costurile transportului cu avionul au fost suportate de Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Iloaie nu a putut preciza cine va suporta costurile spitalizării mitropolitului la Viena.

Mitropolitul Clujului a fost internat în 22 decembrie 2010 la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal.
În aprilie anul trecut, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu, fusese internat la Clinica Medicală nr. 1 din Cluj-Napoca, cu diagnosticul "afecţiune respiratorie" şi urmase un tratament sub supravegherea medicilor.
Mitropolitul Clujului va împlini, în 18 martie, 90 de ani.

„Ultima dată când l-am vizitat, era foarte slăbit, aşa că l-am internat la mine, să fie sub supraveghere medicală. Până acum era stabil. Am chemat mai mulţi medici cardiologi să îl consulte, dar toţi au fost reţinuţi să facă gesturi intervenţionale“, a declarat profesorul Mihai Lucan.

Mitropolitul Banatului este bolnav. O intervenţie în străinătate nu este exclusă

UPDATE  IPS Bartolomeu Anania a fost transportat la Viena vineri seara cu un avion al companiei Alfa Air, care a decolat în jurul orei 22.30 de pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca.

Mitropolitul Clujului, care a fost transportat cu o ambulanţă SMURD  la aeroport a fost nevoit să aştepte circa o oră până când a ajuns avionul care l-a dus la Clinica AKH din Viena.

IPS Bartolomeu a fost însoţit la aeroport de două călugăriţe şi de trei preoţi ai Mitropoliei, care au aşteptat până la plecarea avionului.

În avion, mitropolitul a fost însoţit, pe lângă echipajul medical de la Clinica AKH, doar de către secretarul său de cabinet, Bodan Ivanov.

"Starea IPS Bartolomeu este stabilă, dar s-a luat decizia transportării sale la Viena pentru o mai bună expertiză cardiologică şi pentru a beneficia acolo de aparatură de specialitate care nu se găseşte la Cluj", a declarat părintele Ştefan Iloaie, consilier cultural al Mitropoliei Clujului, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, costurile transportului cu avionul au fost suportate de Mitropolia Clujului. Iloaie nu a putut preciza cine va suporta costurile spitalizării mitropolitului la Viena.

UPDATE Potrivit unor surse medicale, Mitropolitul Bartolomeu a fost transportat cu o ambulanţă SMURD de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la aeroportul din municipiu, de unde urmează să fie dus cu un avion la Viena.

În 20 decembrie mitropolitul Bartolomeu Anania a fost internat pentru "un tratament care presupune supraveghere medicală”.

„Înalt Prea Sfinţia Sa face un tratament, care presupune supraveghere medicală şi s-a optat pentru această internare. E neplacută şi pe alocuri greu de suportat, dar la vârsta înaintată a mitropolitului trebuie luate măsuri de siguranţă", afirma în decembrie purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, preotul Bogdan Ivanov pentru site-ul Ştiri de Cluj.

În vârstă de 89 de ani, Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania este mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. De asemenea, mai este cunoscut ca scriitor, poet şi dramaturg al literaturii româneşti contemporane.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite