O jumătate de milion de euro, bugetul Institutului care vrea să aducă cea mai mare universitate din ţară  în Top 500

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prorectorii UBB, Dan Lazăr, Daniel David şi Călin Rus. FOTO: Remus Florescu
Prorectorii UBB, Dan Lazăr, Daniel David şi Călin Rus. FOTO: Remus Florescu

Universitatea Babeş-Bolyai a lansat, astăzi, în premieră în ţară Institutul de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie cu scopul de a intra în topul celor mai bune 500 de universităţi din lume. Având un buget de 460.000 de euro pentru anul universitar 2016-2017, Institutul va acorda burse de cercetare pentru studenţii şi cadrele didactice ale universităţii, dar şi pentru cercetători din străinătate.

“Prin acest Institut, Universitatea încearcă să-şi creeze mecanismele astfel încât în 4-5 ani să intrăm în Top 500 universităţi ale lumii. Practic nu este un alt Institut pe lângă cele 50 şi ceva pe care deja le avem, ci acest institut încearcă să adune excelenţa aşa cum este ea distribuită la nivelul Universităţii Babeş-Bolyai, (UBB) să adune împreună oamenii foarte buni astfel încât să putem stimula cercetări multi şi transdisciplinare”, a susţinut coordonatorul executiv al Institutului, Daniel David, care este şi prorectorul responsabil de cercetare, competitivitate – excelenţă, publicaţii ştiinţifice. Practic Institutul este format dintr-un Consiliu de conducere format din rectorul Universităţii şi cei nouă prorectori ai UBB, fiecare răspunzând de un anumit domeniu. De asemenea, din Consiliu face parte şi preşedintele Senatului UBB, dar nu este membru activ, el având un rol de control. De asemenea, Institutul va avea un Consiliu Internaţional, format din doctori Honoris Causa ai Universităţii, care va avea rolul de a evalua raportul anual al Consiliului de conducere. 

“Având în vedere complexitatea şi cu scopul pe care-l are, este primul astfel de institut din ţară. N-a fost însă ideea noastră, aproape toate marile univeristăţi din lume au un astfel de Institut”, a precizat David. 

Burse şi premii pentru dezvoltarea competitivităţii

Institutul este dezvoltat pe mai multe componente. În ceea ce-i priveşte pe studenţi aceştia au fost organizaţi într-un Colegiu de excelenţă, care are 3 unităţi: una se adresează direct studenţilor la nivel de licenţă, masterat şi doctorat  care desfăşoară activităţi de cercetare fundamentală - pentru ei sunt disponibile aproximativ 60 de burse de excelenţă, între care şapte burse pentru performanţe artistice şi şase pentru creaţie cultural-artistică; o altă unitate se adresează studenţilor care fac cercetare aplicativă şi pe relaţia cu mediul socio-economic - 40 de burse; şi a treia componentă  e legată de bursele postdoctorale. Din luna mari avem 50 de burse şi granturi pentru tineri cercetători. 

Un alt Colegiu se adresează celor care sunt experimentaţi în faza de cercetare, care are două componente: UBB top scientist – aici îi vom include pe mentorii studenţilor şi cercetătorilor de top şi  UBB fellowship- oferim granturi pentru cercetători de top din străinătate - 10 astfel de granturi. 

Infrastructura strategică 

O altă componentă a Institutului se referă la infrastructura strategică de cercetare. “Noi am identificat care sunt zonele de excelenţă şi încercm să le susţinem. Vrem să punem toate aparatele de top care sunt competitive la nivel internaţional la facultăţile UBB într-o infrastructură strategică care să poată să fie accesată într-o manieră gratuită. Nu are rost să achiziţionăm aparatură pentru o anumită facultate, dacă o alta deja o deţine”, explică David. 

Pentru îmbunătăţirea revistelor de cercetare ale UBB (29 dintre care cinci sunt inexate web of science), persoanele care fac parte din corpul editorial vor fi remunerate.  “Avem premii pentru publicarea în reviste de top: pentru publicarea în revistele Nature şi Science, premiul sub formă de grant e de 5.000 de euro. În plus, cine publică în reviste din top 3 într-un anumit domeniu primeşte un premiu de 500 de euro pentru deplasări la conferinţe şi alte cheltuieli legate de cercetare”, spune prorectorul. 

Buget de 460.000 de euro

Prorectorul Dan Lazăr, responsabil de Finanţare, fonduri europene, informatizare, a declarat că bugetul pentru anul universitar 2016-2017 este de 460.000 de euro din fonduri extrabugetare, adică bani din bugetul Universităţii obţinuţi din taxe de şcolarizare, granturi de cercetare şi spnsorizări. “Ne dorim să continuăm politica de atragere a fondurilor europene – UBB a atras peste 1 miliard de lei –  dar încet-încet au început să ne taie posibilităţile de acces la aceste fonduri. De exemplu la multe programe operatioanel accesate anteior, acum universităţile sunt scoase din criteriile de eligibitate”, susţine Lazăr. El afirmă că finanţarea de la bugetul de stat este, acum, de circa 2.500 de lei pe student, sumă insuficientă. “Pentru ca să putem să facem şi cercetare ar trebui ca suma aceasta să fie dublată. Altfel, nu sunt şanse să ajungem în Top 500” , a mai spus prorectorul. 

“UBB şi alte universităţi mari ale României nu au nicio şansă să ajungă în Top 500 dacă nu se schimbă două lucruri fundamentale, pe lângă efortul pe care noi îl facem prin acest Institut. Este vorba despre buna guvernanţă, adică anumite reglementări care trebuie să vină de la nivel guvernamental şi susţinerea financiară. Altfel, indiferent ce facem, putem face multe institute, care pot face o figură bună, dar Universitatea per ansamblu fără susţinere de la nivel guvernamental nu are şansa să intre în Top 500. Lucrul acesta trebuie spus foarte clar”, a concluzionat David. 

Citeşte şi

Economistul genial considerat „şansa României la Nobel”, profesor la Oxford şi la Sorbona, nu e suficient de bun şi pentru a preda la o universitate din ţară

Cercetător român la Universitatea din Stockholm, despre învăţământul din ţară: „În România, un doctor în economie nu mai înseamnă, din păcate, nimic“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite