Cluj: La anul aflăm unde va fi noua centrală nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: La anul aflăm unde va fi noua centrală nucleară
Cluj: La anul aflăm unde va fi noua centrală nucleară

Amplasamentul viitoarei centrale nucleare, pe care statul intenţionează să o construiască, nu va fi cunoscut în acest an, a declarat, vineri, secretarul de stat în ministerul Economiei Tudor Şerban, prezent la o dezbatere pe tema energiei nucleare.

"Anul ăsta, părerea mea, nu vom şti locaţia viitoarei centrale nucleare", a spus Şerban. Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a afirmat joi că, în două săptămâni, ar putea fi prezentat amplasamentul acestei unităţi.

Şerban a adăugat că amplasamentele avute în vedere de autorităţi sunt secrete. „Locaţiile sunt secrete, mai ales că nu suntem foarte hotărâţi unde s-o facem. Sunt secrete pentru că, în funcţie de loc, fiecare (companie - n.r.) poate să-şi aplice tehnologia pe care s-o folosească“, a precizat Şerban.

Săptămâna trecută, surse guvernamentale au declarat agenţiei Mediafax că a doua centrală nucleară din România va fi construită în apropierea râului Someş, fiind evaluate patru amplasamente.

Citeşti şi

Singura centrală nucleară din România, de la Cernavodă, funcţionează cu două grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare, care asigură circa 18% din consumul naţional. Alte două rectoare, cu puteri similare, vor fi construite până în 2015- 2016, în urma unei investiţii estimate la patru miliarde de euro.

Anul trecut, Guvernul a elaborat un studiu din care a rezultat că în România pot fi construite reactoare cu o putere totală de 2.000-3.000 MW.  În paralel, au fost evaluate 102 amplasamente potenţiale pentru construcţia noii centrale nucleare, în principal din Transilvania (73 locaţii în bazinele râurilor Oltului, Mureşului şi Someşului), dar şi din Moldova (bazinul râului Bistriţa, 18 locaţii) şi Dobrogea (bazinul Dunării în amonte de Cernavodă, 11 locaţii), au declarat, după încheierea studiului, surse guvernamentale.

Clujul, pe listă

Printre localităţile studiate s-au numărat Hârşova, Drobeta Turnu Severin, Babadag, Tulcea, Murighiol (Dobrogea), Fălticeni, Piatra Neamţ, Bacău, Dumbrava Roşie, Ruginoasa (Moldova), Cluj, Jucu de Sus, Iernut, Simeria, Turda, Dej (Transilvania Nord, Valea Someşului), Lipova, Teiuş, Vinţu de Jos (Transilvania Centru, Valea Mureşului), Comana, Veneţia, Sâmbăta, Bogata, Tălmaciu, Porumbacu de Sus (Transilvania Sud, Valea Oltului).

Locul în care va fi construită noua centrală va fi selectat în funcţie de gradul de seismicitate al terenului, apa disponibilă pentru sursa de răcire, reţele de electricitate existente.

În documentul elaborat de Guvern se arăta totodată că autorităţile au decis ca studiile privind noua centrală nucleară să aibă regim de secret de serviciu, pentru a opri speculaţii imobiliare cu terenurile luate în calcul pentru această investiţie, dar şi pentru a evita "nemulţumiri sociale" din partea persoanelor care lucrează în sectorul extracţiei de cărbune şi care va trebui să concureze cu noua centrală la producţia de electricitate.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite