Experţi în sănătate publică, despre necesitatea declarării unei noi stări de urgenţă: „Există şi alte soluţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul infectărilor cu noul coronavirus continuă să fie ridicat în România. FOTO Getty Images
Numărul infectărilor cu noul coronavirus continuă să fie ridicat în România. FOTO Getty Images

Se mai impune sau nu intrarea unei ţări întregi în carantină în cazul în care numărul cazurilor de perscoane infectate cu noul coronavirus va creşte susţinut? Este întrebarea la care încearcă să răspundă experţii în sănătate publică consultaţi de „Adevărul“, medici, specialişti în boli infecţioase, epidemiologi.

„Când avem zece mii de cazuri în trei-patru zile, la nivelul întregii ţări, se impune starea de urgenţă”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, întrebat de jurnalişti dacă în acest moment, pe fondul creşterii numărului cazurilor Covid-19, s-ar impune declararea stării de urgenţă.

O opinie asemănătoare au şi alţi specialişti, care vin însă cu alte nuanţe. Cei mai mulţi dintre ei sunt de părere că nu mai este cazul carantinării întregii ţări şi că acest lucru ar implica multe alte probleme, nu numai din punct de vedere economic.

„Adevărul” prezintă şi opinia unor experţi care au fost de acord să discute pe marginea acestui subiect. Printre cei care au încercat să lămurească această problemă se numără Liviu Klein, directorul programelor de asistenţă mecanică circulatorie şi insuficienţă cardiacă de la USF San Francisco, Doina Azoicăi - preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie şi Răzvan Cherecheş - profesor universitar la Iowa University, în SUA, precum şi la Universitatea Babeş Bolyai Cluj, unde este şi director al departamentului de sănătate publică şi cercetător.

De ce nu ar fi indicată o nouă carantinare

În general, experţii susţin că autorităţile ar trebui să învăţe din greşelile trecutului, atunci când liderii mai multor ţări au ales acel lock-down care a dus la blocarea economiilor şi a provocat mult mai multe victime în rândul pacienţilor suferinzi de alte boli, care nu au mai putut să beneficieze de tratament din cauza blocării sistemelor sanitare, decât numărul celor decedaţi din cauza noului coronavirus.

Este şi cazul medicului american cu origini române Liviu Klein. Acesta consideră că autorităţile sanitare trebuie să fie prompte şi să izoleze focarele locale, fără a se mai ajunge la carantinarea întregii ţări. „Data trecută nu cunoşteam nimic despre acest virus, iar panica a fost mare. În general s-a mers pe măsuri radicale, iar câteva state, printre care Italia şi Spania, care aveau foarte multe cazuri, dar şi România, au ales această cale. Acum, după experienţa acumulată, sunt convins că inclusiv autorităţile din aceste ţări se vor gândi de două ori înainte de a-şi băga toţi cetăţenii în carantină. Cel mai probabil şi cel mai logic ar fi să se meargă pe carantinarea focarelor locale”, consideră Klein.

Opinia sa este împărtăşită şi de preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi. „Autorităţile fac o analiză serioasă înainte de a lua astfel de decizii. Întotdeauna trebuie să se ţină cont de cel puţin trei factori importanţi - cel sanitar, economic şi susţinerea populaţiei. Probabil că un nou blocaj ar echivala cu un dezastru economic, plus că populaţia nu ştim în ce măsură ar susţine astfel de măsuri radicale. În plus, depinde enorm şi de felul în care va evolua epidemia şi cât de mari vor fi ipoteticele creşteri. Eu văd mai degrabă ca soluţie posibilitatea luării unor măsuri mai dure la nivel local, acolo unde se înregistrează cazuri multe şi unde sunt focare. Aşa ar fi normal, pentru că nu poţi compara situaţia din judeţe precum Satu Mare sau Sălaj, unde sunt foarte puţine cazuri, cu cea din Bucureşti, Braşov, Suceava sau Argeş, unde se înregistrează foarte multe infectări”, a spus Azoicăi.

Nici Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, precum şi la Universitatea Babeş Bolyai Cluj, unde este şi director al departamentului de sănătate publică şi cercetător, nu crede că s-ar impune revenirea la restricţiile din lunile martie şi aprilie. 

Cherecheş insistă că autorităţile ar trebui în schimb să-i convingă pe oameni de utilitatea purtării măştilor şi a distanţării sociale. În acelaşi timp, spune el, acolo unde izbucnesc focare, autorităţile trebuie să intervină rapid şi ferm, pentru ca situaţia să nu degenereze. 

„Nu e nevoie de carantină la nivel naţional, în schimb ar trebui ca focarele să fie carantinate. Ţara nu o mai poţi închide în totalitate încă o dată, dar îi poţi convinge pe oameni să fie mai responsabili, iar focarele, acolo unde ele totuşi mai apar, să le izolezi la timp şi să le stingi. Pentru asta autorităţile trebuie să fie mai implicate, să crească numărul testărilor, iar în paralel oamenii să fie convinşi că nu este de glumit cu această boală”, consideră profesorul clujean.

Citeşte şi

Specialist român, despre „explozia“ de cazuri COVID-19: „Mă aştept ca numărul lor să se dubleze“

Aproape 600 de infectări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Număr record de teste efectuate: 14.680

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite