Expert Google, despre cum va arăta viitorul: „Peste 15 ani, toţi vom scrie cod, roboţii vor deveni accesibili pentru toată lumea, casa şi maşina vor fi inteligente”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expertul Google ţine conferinţe în întrega lume despre noile tehnologii. FOTO: Remus Florescu
Expertul Google ţine conferinţe în întrega lume despre noile tehnologii. FOTO: Remus Florescu

Christoffer Noring (37 de ani), expert dezvoltator la Google, crede că tehnologia ne va schimba radical vieţile în următorii 15 ani. Roboţii pe post de asistenţi personali vor deveni accesibili pentru toată lumea, iar obiectele casnice, casa şi maşina vor fi conectate la internet.

Christoffer Noring (37 de ani), expert dezvoltator la Google în Londra, călătoreşte în toată lumea pentru a susţine conferinţe în care promovează cele mai noi tehnologii web. “Adevărul” a vorbit cu IT-istul originar din Suedia despre provocările industriei IT, despre cum va schimba tehnologia vieţile noastre şi despre motivele pentru care Google este „angajatorul de vis” în cele mai multe ţări din lume. Expertul a fost prezent, săptămâna trecuă, la Cluj TechFest,  primul festival din Transilvania dedicat tehnologiei. 

De ce este Google angajatorul de vis

Care sunt cele mai importante provocări cu care se confruntă Google în aceste zile?

La fel ca toată industria IT şi Google se confruntă cu lipsa resursei umane. Chiar şi în Londra, unde lucrez eu, există această problemă. Strategia Google este să angajeze IT-işti talentaţi din toată lumea, mai ales având în vedere politica de extindere a companiei. În Londra acum se construieşte un nou sediu, deci se vor face multe angajări. 

În afară de salarii, cum reuşeşte Google să recruteze cei mai buni IT-işti din lume? 

Cred că Google a dezvoltat o cultură prietenoasă cu angajaţii. Astfel, în cadrul companiei ai posibilitatea să lucrezi cu cele mai noi tehnologii, cu oameni agreabili şi să-ţi lărgeşti orizonturile. În acelaşi timp, atmosfera este foarte relaxată, nu este un mediu corporatist închistat. În plus, la Google se îmbină foarte mult jocul cu munca. Ştii că mergi la “locul de joacă”, dar în acelaşi timp trebuie să rezolvi probleme de tehnologie foarte interesante şi asta cred că face din Google “angajatorul de vis” în cele mai multe ţări.  

sediul google din mexico city. foto arhitectism.com

Sediul Google din Mexico City. FOTO: arhitects.com

Cum aţi ajuns să lucraţi pentru Google? 

Am fost angajat ca expert din luna aprilie a acestui an, moment în care m-am mutat la Londra. Eu am fost remarcat datorită blogului pe şi a conferinţelor pe care le susţineam. Pot să spun că mă învârteam în aceleaşi cercuri cu experţi de la Google. Eu coordonam o comunitate Angular (platformă a Google folosită pentru dezvoltarea de aplicaţii mobile şi de desktop-nr) în Göteborg (Suedia), oraşul meu natal, în cadrul căreia se ţineau conferinţe şi cei interesaţi puteau să înveţe. Scopul acestei comunităţi era de a promova cele mai noi evoluţii ale tehnologiei. La începutul anului, am avut mai multe interviuri cu experţi de la Google şi alţi experţi. Mi-au analizat postările de pe blog, conferinţele pe care le-am ţinut, cunoştinţele pe care le am şi au decis să mă angajeze ca expert. 

Cum a fost la interviuri?

Pentru Google a fost foarte important să găsească pe cineva care să poată comunca idei. Postul de expert Google necesită cunoştinţe tehnice bune, dar şi abilitatea de a comunica foarte bine argumentele pro şi contra folosirii unor noi tehnologii. În această perioadă industria este foarte dinamică, apar foarte multe idei, foarte multe platforme şi tehnologii noi, iar Google are nevoie de oameni care să promoveze nivelurile următoare ale web-ului. Pentru asta e de asemenea nevoie să fii la curent cu ultimele şi cele mai bune tehnologii. Google are nevoie de oameni pasionaţi care să le explice altor programatori, dar şi să se autoperfecţioneze permanent. 

Google are unul dintre cele mai dure sisteme de interviu din lume. Din câte ştiu sunt 7 interviuri diferite. Nu ştiu vreo companie care să aibe mai multe interviuri. Pentru ei e important şi ca echipa în care vei lucra să fie de acord că eşti persoana potrivită. În programul de experţi, în care sunt încadrat situaţia a fost un pic diferită. Am avut două interviuri cu un angajat Google, dar şi cu un expert în resurse umane. 

"Fie eşti înaintea tuturor, fie eşti în urma lor"

Cum reuşeşti să fii la curent cu toate noile tehnologii care apar?

Am sacrificat multe weekend-uri şi multe seri pentru a putea ţine pasul. Activez în domeniul IT de 10 ani şi în această perioadă am învăţat că fie eşti înaintea tuturor, fie eşti în urma lor. Nu există niciodată un loc comod, întotdeauna trebuie să studiezi şi să fii la curent cu ultimele şi cele mai bune tehnologii. Trebuie să înţelegi ce urmează şi la ce trebuie să te adaptezi.  Lucrez cam 55-60 de ore pe săptămână, dar la acest nivel, pentru majoritatea dezvoltatorilor este mai mult un hobby decât un job, pentru că altfel nu ai rezista mai multe de câţiva ani. Atâta timp cât ţi se pare interesant poţi să faci această profesie. 

În afara problemei cu resursele umane, care sunt celelalte provocări ale industriei IT?  

O provocare importantă a industriei este securitatea. Pentru că pasul următor în evoluţia tehnologiei va fi <<internetul lucrurilor>>, ceea ce înseamnă că vor fi interconectate de la maşina de prăjit, la telefonul mobil şi cam la tot ce vă puteţi imagina. Pe lângă avantaje, trebuie să avem în vedere şi problema hackerilor, pentru a nu avea supriza să ne trezim că locuinţa noastră inteligentă este virusată şi nu mai putem intra. 

Aceste evoluţii presupun o şi mai mare nevoie de resurse umane. Slujbe care până acum nu necesitau cunoştine IT se transformă încet-încet şi probabil că în curând vom merge cu maşina la programator şi nu la mecanic.

În Suedia, ţara mea de origine, mecanicii auto sunt mai degrabă tehnicieni IT decât mecanici. Acest trend va continua. Cred că în viitor maşinile noastre se vor conduce singure şi vor fi conectate la internet. 

Vedeţi deja o adaptare a sistemului educaţional pentru a răspunde acestor nevoi?

Google a dezvoltat universităţile online unde informaţiile sunt gratuite. E importat ca oamenii să înţeleagă că nu mai trebuie să plătească pentru universităţi, întrucât educaţia nu înseamnă o diplomă universitară. Educaţia e online şi e gratis. Oricine are o conexiune la internet poate să se educe şi cred că acest concept trebuie promovat în toată lumea. Angajatorii nu se mai uită la diplome, ci la abilităţi, la ceea ce ştii să faci. Cred că în viitor oamenii trebuie să aibă un anumit nivel de tehnologie, altfel cred că va fi un viitor greu pentru ei. 

Mulţi oameni vor să devină doctori sau avocaţi, dar viitorul va avea nevoie de ingineri IT. Pentru acest motiv cred că trebuie să promovăm IT-ul ca ceva amuzant, ca ceva interensant pentru copii, un fel de Lego care a luat steroizi. 

roboti daily mail

Roboţii vor deveni asistenţi personali accesibili pentru toată lumea. FOTO: Getty Images

 

Roboţi, case şi maşini inteligente

Există deja şcoli care predau IT încă din clasele mici?

Visul meu este ca IT-iul să fie inclus în curricullum şcolar. Nici în Marea Britanie, şi nici în Suenia nu s-a ajuns acolo. Ştiu că sunt dezbateri în acest sens, dar sunt departe de a se concretiza.  

Cred că în următorii 15 ani aproape toată lumea va învăţa să programeze la un anumit nivel. Cred că viitorul înseamnă un pic de scriere de cod pentru toată lumea, dar asta nu înseamnă că toată lumea va fi expert. 

Există o tendinţă în industria IT de a simplifica din ce în ce mai mult platformele IT, astfel încât aceastea poată să fie folosite de nespecialişti?

Da, cu siguranţă. Din anul 2000, de când m-am apucat de IT, platformerle sunt mai simple şi au apărut foarte multe pagini web, care implică un anumit nivel de scriere de cod. Există multe cursuri de genul <<învaţă să scrii cod în 5 săptămâni sau 5 luni>>. Cred că programarea simplă, pe sistemul cu blocuri, care se pot mişca pe sistemul “drag and drop” va face parte din viitor. De fapt, cred că viitorul ne rezervă un mix între scrierea de cod şi sistemul simplu “drag and drop”.

Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un viitor IT-ist? 

Cred că este vorba despre  curiozitate şi încăpăţânare. Dacă eşti încăpăţânat vei reuşi să rezolvi orice problemă şi dacă eşti curios vei cerceta cum funcţionează diferite lucruri. Dacă vezi un copil care desface un radio sau un aparat pentru a vedea cum funcţionează, cred că te uiţi la un viitor programator.

Cât câştigă un IT-ist în Anglia, dar în Suedia?

În Anglia, un programator junior câştigă în jur de 30-35.000 de lire sterline pe an, în timp ce în Londra,  un senior cu experienţă de 10-15 ani ajunge la 120.000 de lire sterline pe an. În Suedia, ajungi la 35.000 de lire sterline pe an dacă eşti senior. Este o opţiune de carieră avantajoasă, nu doar pentru bani. 

Cum vedeţi impactul tehnologiei asupra vieţilor noastre în următorii ani?

Cred că roboţii vor fi folosiţi pe post de asistenţi personali în următorii 15 ani. Cred că roboţii vor fi accesibili ca preţ pentru toată lumea şi vor fi folosiţi inclusiv pentru îngrijirea persoanelor în vârstă.  De asemenea, vom avea case inteligente, conectate la internet, şi maşini inteligente, ceva similar cu autoturismul din serialul Knight Rider, cine ştie. Cred că roboţii vor înlocui oamenii într-o mare parte din joburile pe care le au acum. Vor dispărea multe dintre slujbele simple, iar oamenii vor trebui să se specializeze în activităţi mai complexe. Partea bună este că vom avea mai mult timp pentru noi. O mare problemă astăzi este că oameni lucrează nonstop şi nu au timp pentru ei. Cred că tehnologia va schimba asta şi vom avea mai mult timp. Cred că va fi un viitor bun. 

Carte de vizită 

Christoffer Noring (37 de ani) este originar din Göteborg, Suedia. S-a mutat la Londra la începutul anului, când a fost angajat ca expert de Google. El lucrează ca dezvoltator web la Ovo Energy, o companie care vrea să revoluţioneze piaţa energiei prin introducerea de smarmetre, aparate de măsurat în timp real consumul de energie electrică. A intrat în industria IT din anul 2000 şi este un cunoscut blogger în domeniul tehnologiei. El ţine conferinţe în toată lumea în care promovează cele mai noi şi eficiente platforme web. 

Citeşte şi

TechFest aduce la Cluj-Napoca mii de IT-işti. Primul parc ştiinţific şi tehnologic din Transilvania va fi lansat oficial

Premieră în România: Cum să realizezi un produs IT în doar 5 luni. Curs demarat de Şcoala Informală de IT la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite