Fără emoţii la Bac-ul pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 7.000 de elevi clujeni susţin proba de competenţă pe calculator, în cadrul examenului de Bacalaureat. Proba a început la ora 13.00, şi a ţinut 90 de minute, timp în care elevii au trebuit să dovedească că au cunoştinţe de operare PC. La sfârşit, concurenţii sunt notaţi cu calificative.

Un număr de 6.822 de elevi de clasa a XII-a susţin, în aceste zile, proba de competenţă digitală, necesară pentru a promova examentul de Bacalaureat.
Tinerii au intrat în laboratoarele de Informatică la 12.30, cu o jumătate de oră înainte de susţinerea probei. Aceştia au fost chemaţi să se aşeze la calculatoare în ordine alfabetică.

În judeţul Cluj, examenul se susţine în cele 60 de centre de evaluare, unde elevii au fost programaţi pentru mai multe zile, deoarece capacitatea laboratoarelor de Informatică nu permite susţinerea într-o singura zi a probei. „Elevii sunt programaţi în funcţie de capacităţile laboratoarelor”, a declarat Horia Corcheş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj. Examinările se pot face timp de nouă zile, începând de astăzi.

Fără emoţii

Înainte de începerea probei, elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ erau relaxaţi şi fără emoţii. Au început să râdă când au fost întrebaţi din ce s-au pregătit. „Din ce să ne pregătim să lucrăm în Word? O facem în fiecare zi”, a spus Camelia, una dintre elevele de clasa a XII-a. Ei trebuie să arate că deţin noţiuni privind sistemul de bază al informaticii şi că ştiu să utilizeze un computer, să lucreze cu fişiere şi să folosească reţeaua de internet, chair dacă cei de la profilurile umane nu au studiat Informatica. „Am avut cursuri de Tehnologie Informatică şi un opţional de Design de Interfaţă”, spune Alex Cosma, elev la secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga“.

La sfârşit, elevii primesc calificative, nu note. „Profesorii de informatică îi vor evalua, pe baza a ceea ce au lucrat în cele 90 de minute. Aplicaţiile sunt salvate pe un stick de memorie”, a explicat directoarea liceului, Marinela Zamfir.

Pentru susţinerea probei de competenţă digitală s-au înscris, în întreaga ţară,  212.088 de elevi de clasa a-XII-a, ce sunt repartizaţi în 1.411 de centre de examen.  Proba va ţine zece zile, cu începere de astăzi.


„Nu avem semnalată nicio problemă, până la această oră”, a declarat Horia Corcheş. Profesorii au avut emoţii pentru un eventual blocaj tehnic, ce ar putea surveni din cauza supraîncărcării în timpul examinării. 

După această probă, elevii de clasa a XII-a vor trebui să-şi dovedească şi competenţele de limbă străină. Fără aceste calificative, aceştia nu primesc Dipoma de Bacalaureat.  Susţinerea probei practice de calculator este obligatorie, însă elevul promovează indiferent de calificativul primit.




Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite