Cum a ajuns Adolf Hitler să promoveze, în 1936, un parc din Cluj. Detaliile de arhitectură care l-au încântat pe dictator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, conceput de medicul Iuliu Haţieganu în memoria fiului său, era printre cele mai frumoase şi moderne din Europa interbelică. Tot în acea perioadă, parcul câştigase o medalie de bronz la un concurs de arhitectură organizat în cadrul Olimpiadei de la Berlin din 1936, deschisă de Hitler.

„Educaţia fizică este ramura cea mai importantă a igienei pozitive, parte integrantă şi indispensabilă a culturii generale... Educaţia fizică... înseamnă năzuinţa omului cult spre sănătate, singura chezăşie a unei vieţi fericite”, sunt ideile celui care a creat parcul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, renumitul doctor Iuliu Haţieganu, după cum apare şi pe site-ul UBB.

Motivaţia

Fiul reputatului medic a murit în 1928, la vârsta de doar 10 ani, iar doctorul a vrut să creeze ceva în memoria fiului său, pe care, spre disperarea sa, nu l-a putut salva de la moarte. „Parcul sportiv s-a creat în amintirea micului şi bunului meu fiu Tuţu, copil bun şi cuminte, care, la vârsta de 10 ani a părăsit această lume, pământul ţării, pe care l-a iubit cu toată îngereasca putere a sufletului său", stă scris într-un fragment din monografia dedicată profesorului Haţieganu de către Florea Marin, după cum spunea istoricul clujean Vasile Lechinţan.

Parcul a început să fie construit în anul 1931, pe malul Someşului, la vest de actualul Parc Central. Are circa 25 de hectare. Răposatul istoric clujean Gheorghe Bodea povestea, mai demult, pentru ”Adevărul”, că terenul fusese donat de Primăria Clujului, iar medicul a muncit cot la cot cu studenţii ca să-i dea o formă parcului. ”În memoria fiului său, doctorul a pus o cruce în parc, de care foarte puţini ştiu, dar a adus şi o bisericuţă de lemn, din Maramureş", spunea Bodea.

Recunoaşterea

Parcul ridicat de Haţieganu a câştigat şi un premiu la Olimpiada din 1936 deschisă de Hitler. Ucu Bodiceanu, cunoscut în Cluj pentru mulţimea de expoziţii de epocă pe care le organizează, spune că la acea Olimpiadă a avut loc şi un concurs de arhitectură, iar munca medicului clujean a fost răsplătită cu o medalie de bronz. ”Realizat din venituri proprii, dar şi din subscripţie publică, parcul sportiv inaugurat în 1931 a fost reabilitat şi extins pe baza unui proiect care a câştigat medalia de bronz la Olimpiada de la Berlin din 1936. Purtând numele Regelui Carol II, noul complex era printre cele mai frumoase şi moderne din Europa”, scrie Bodiceanu în albumul foto ”Farmecul Clujului de Altădată”.

Actualitatea

O altă reabilitare a parcului s-a făcut şi în ultimii ani, cu bani europeni. În octombrie 2014 s-a inaugurat parcul în noua sa formă, parc în care s-au investit, după cifrele oferite de UBB, circa 7 milioane de euro. Tot de atunci, octombrie 2014, s-a introdus o taxă de ecologizare care costă 2 lei. Consilierul local PNL Ioan Bâldea a făcut, în această primăvară, demersuri ca taxa să fie scoasă. Momentan, nimic nu s-a schimbat, susţine Bâldea. 

Mai puteţi citi:

Studenţia lui Bartolomeu Anania, „Leul Ardealului“: legătura cu greva studenţească, exmatricularea şi stigmatul legionar

Studenţia lui Haiduc, fost preşedinte al Academiei, şi examenul cu prima femeie-academician: „Avea o privire severă, dar era blândă şi binevoitoare cu studenţii“ 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite