Un copil de 5 ani cu o tumoră pe faţă va fi operat la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca
Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca

Un copil de cinci ani va fi operat, marţi, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, unde medicii vor încerca să îi extirpeze o tumoră care i-a afectat partea stângă a feţei, cuprinzând ochiul, urechea, gura şi un plămân.

Andrei Dima are cinci ani, este din Călăraşi, fiind singurul copil la părinţi. În primăvara anului trecut i-a apărut o tumoră care i-a afectat partea stângă a feţei. Micuţul nu a apucat să meargă la grădiniţă, ci şi-a petrecut ultima perioadă doar prin spitale din Bucureşti, făcând chimioterapie.

Băieţelul este internat într-un salon al Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca şi aşteaptă operaţia de marţi petrecându-şi timpul urmărind desene animate cu dinozauri pe un DVD portabil sau jucându-se cu un avion de plastic.

Şeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, Teofil Lung, a declarat, vineri, că în asemenea situaţii nu s-au mai făcut intervenţii chirurgicale, la nivel mondial.

"Vom realiza, marţi, o operaţie la un copil de cinci ani diagnosticat cu fibrosarcom cu punct de plecare de la nivelul parotidei stângi şi care a fost tratat la Spitalul Fundeni prin chimioterapie. Iniţial, tumora avea, în iunie 2011, dimensiuni de 5 pe 6 centimetri, iar după două luni se dublase. Chimioterapia nu a avut niciun succes. Tumora cuprinde întreaga hemifaţă stângă, tot obrazul stâng, cu urechea, ochiul, baza craniului, iar ceea ce este grav este că oasele de la baza craniului sunt erodate, iar tumora a pătruns în cutia craniană şi în masa cerebrală. De asemenea, tumora a atins şi vârful plămânului în stânga şi i-a afectat şi cavitatea bucală, astfel încât copilul nu mai poate închide gura, nu îşi poate înghiţi saliva şi se alimentează cu mare greutate. O parte din tumoră este ulcerată. Nu există pentru asemenea situaţii intervenţii chirurgicale la nivel mondial. Noi vom încerca o intervenţie chirurgicală comando şi sperăm să extirpăm peste 90 la sută din tumoră", a spus Lung, citat de Mediafax.

El speră ca după intervenţia chirurgicală viaţa copilului să se îmbunătăţească.

Părinţii băieţelului îşi pun speranţa în medicii clujeni.

Mama lui Andrei, Cristina Dima, spune că după sărbătorile de iarnă, la sfârşitul anului trecut, tumora a început să crească fulgerător.

"Ne chinuim de peste un an. Avem acum speranţă în medicii de la Cluj şi în Dumnezeu. Toţi prietenii lui Andrei se roagă pentru el", a spus Cristina Dima.

Şi tatăl micuţului aşteaptă ca operaţia să fie un succes.

"Am mers peste tot unde am auzit, pe chimioterapie, medicii au făcut ce au putut, în Bucureşti. Ni s-a spus că este inoperabil şi incurabil. Aici, la Cluj, ni s-a dat o speranţă şi ni s-a spus că se poate face ceva. Sperăm să fie bine", a spus Dima.

Operaţia de extirpare a tumorii va dura circa zece ore.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite