Un clujean suspect de West Nile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Săntăţii a anunţat că în ultima săptămână au fost identificate 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, unul dintre acestea fiind înregistrat la Cluj.

Două persoane din ţara noastră deja au decedat din cauza virsului care poate fi contactat printr-o banală muşcătură de ţânţar.

 “Au fost investigate peste 80 de cazuri de îmbolnăviri compatibile cu infecţia West Nile şi, în acest context, în ultima săptămână au fost identificate 7 cazuri confirmate de infecţie, sunt în curs de confirmare 2 cazuri probabile, respectiv, 1 caz în curs de evaluare clinică. Judeţele în care s-au înregistrat aceste cazuri, sunt: Alba, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. Toate cazurile înregistrate au fost numai la adulţi peste vârsta de 30 de ani, din care 2 s-au soldat cu deces datorită terenului biologic prin vârstă (de 75 şi 79 de ani), respectiv, boli cronice de fond preexistente”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

MInisterul a cerut elaborarea unei comisii de pidemologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea suprevegherii la nivelul tuturor eşaloanelor de asistenţă medicală a tuturor situaţiilor de risc şi ale cazurilor de boală compatibile cu infecţia West Nile.

De asemenea, au fost atenționați medicii de familie, mai ales din zonele în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire, pentru abordarea complexă, după caz, trimiterea la secţia de boli infecţioase a tuturor cazurilor de stare febrilă fără o cauză clară elucidată.

Recomandările specialiştii sunt evitarea expunerii la ţânţari purtând haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea susbstanţelşor repelente la ţânţari, împiedicarea ţânţarilor de a intra în casă şi desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor.

În cazul în care prezintă semne de boală – febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, persoana să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite