Cluj: Un ardelean a inventat cea mai rapidă cameră de filmat din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petre Pop este coordonatorul echipei de cercetare care au gândit performanta cameră de filmat digitală. Phantom V 12 poate să filmeze 1 milion de cadre într-o singură secundă.

Cea mai rapidă cameră de filmat digitală din lume, Phantom V12, a fost prezentată în premieră pentru România la Cluj în acest weekend, în cadrul Festivalului de Film Transilvania de către Discovery Channel.

Camera Phantom V12 care a fost prezentată la Cluj este singura de acest fel disponibilă în Europa şi poate filma un milion de cadre într-o singură secundă, fiind cel mai performant echipament de acest fel disponibil în acest moment în lume.

Ineditul constă în faptul că acesta a fost conceput de o echipă de trei cercetători şi designeri români Alexandru Aciu, Radu Corlan şi Petre Pop, acesta din urmă fiind originar din localitatea Hidiş, din judeţul Bihor.

A vrut să fie recrutat de concurenţă

Acesta a fost cooptat în 1992 în echipa de cercetare americană Vision Research, în urma prieteniei şi colaborărilor anterioare cu Alexandru Aciu. „Alexandru a părăsit România pentru a face carieră pe tărâm American. A luat-o de la zero, a lucrat iniţial la MC Donalds, pe urmă a fost angajat de Vision Research, care i-a propus formarea unei echipe de cercetare”, a declarat pentru „Adevărul” Petre Pop.

Prima cameră de filmat digitală pe care au creeat-o cei trei a fost Phantom V3 şi a fost prezentată în 1993 la San Diego. „Acea cameră putea filma 500 de imagini pe secundă. Ţin minte că la acel moment firma concurentă care producea camere de acest fel era Kodak. Ceea ce ne-a amuzat la acea vreme este că ei şi-au dorit să ne recruteze când au văzut ce am reuşit să facem”, îşi aminteşte bihoreanul.

Filmează 1 milion de cadre într-o singură secundă

După ce Alexandru Aciu s-a stins, Petre Pop a fost cel care a fost desemnat să coordoneze echipa de cercetare Vision Research din România. „Ceea ce este interesant este că proiectarea camerelor a rămas în întregime românească şi se realizează exclusiv în România, iar producţia în America. În mod normal producţia se face în ţările mai slab dezvoltate”, a explicat cercetătorul.

Sub conducerea lui a fost proiectată cea mai rapidă cameră de luat vederi digitală din lume, Phantom V 12. Camera poate reda în slow-motion fenomene pe care oamenii nu le pot percepe cu ochiul liber, deoarece se desfăşoară prea repede.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite