Fiică de bancher american înoată pentru copiii cu cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sofia Roberts, o adolescentă de 16 ani din America, se antrenează de o săptămână în bazinul Complexului Olimpic de Nataţie pentru a participa la competiţia caritabilă Swimathon.

Venită la Cluj pentru a-şi vizita rudeniile, tânăra şi-a dorit să se implice şi în oraşul de pe Someş în proiecte de voluntariat, o obişnuinţă în ţara în care s-a născut.

„La noi, în America voluntariatul are o importanţă deosebită. Ne învaţă încă de mici la şcoală să ne implicăm în asemenea proiecte. Asta fac şi părinţii noştrii. Face parte din cultura americanilor”, spune Sofia Roberts, o adolescentă de 16 ani. Născută la Los Angeles din mamă clujeancă şi tată american, ambii acţionari majoritari ai unei bănci din România, Sofia Roberts a venit în oraşul de pe Someş, în vacanţă de vară, pentru a-şi vizita rudeniile. Deşi alţi tineri de vârsta ei ar alege doar să se distreze în vacanţă, Sofia Roberts a decis să se implice într-un cauză nobilă, drept care s-a înscris la competiţie caritabilă Swimathon, care va fi organizată pe 16 iulie la Cluj. „Eu am ales să înnot pentru copiii bolnavi de cancer. O mătuşă mi-a murit recent din această cauză, iar asta m-a inspirat şi m-a determinat să mă înscriu la Swimathon”, povesteşte Sofia Roberts.

Şi-a luat antrenor de înot

Tânăra şi-a luat rolul în serios imediat după înscrierea în competiţie, cu scopul de a strânge cât mai mulţi bani. Şi-a angajat un antrenor la Complexul Olimpic de Nataţie, din apropierea Sălii Sporturilor „Horia Demian”, unde se antrenează, de o săptămână, în fiecare zi, de la ora 8.00. „Îmi zice cum să respir, ce nu fac bine, ca să pot să înot cât mai multe lungimi de bazin. Azi dimineaţă (n.r. joi) am reuşit 36 de lungimi de bazin, într-o oră. Nu sunt chiar aşa multe. Îmi doresc mai mult, ca să strâng cât mai mulţi bani”, a declarat Sofia. Practic, potrivit regulamentului competiţiei, susţinătorii americancei vor dona sume de bani, pentru fiecare lungime de bazin parcursă de ea. Sofia şi-ar dori să adune minim 3000 de lei, deşi targetul impus de organizatori este de 1000 de lei. Pentru asta ea şi-a anunţat toţi prietenii din România cu privire la intenţiile ei, şi-a promovat cauza pe reţelele de socializare online, dar a încercat chiar şi să-şi caute o companie privată, ca sponsor.

Românii nu au cultura voluntariatului

Dacă în America Sofia s-a implicat în mai multe proiecte caritabile, în România este pentru prima dată când dă curs unei asemenea provocări. Ea recunoaşte că românii nu au cultura voluntariatului, aşa cum se întâmplă în America. „Am văzut asta la prietenii mei cu care joc tenis, la Cluj. Sunt mai puţin implicaţi în comunicate, le pasă mai puţin de alţii. Dacă s-ar implica mai mulţi români în proiecte de voluntariat, s-ar schimba multe lucruri în ţară. În primul rând ar avea mult mai puţine frustrări cu privire la viaţă”, este de părere Sofia Roberts. Tânăra, care s-a implicat în primul proiect de acest fel la vârsta de 11 ani, susţine că pentru un adolescent american asemenea activităţi sunt extrem de importante.
„Asemenea proiecte îţi deschid ochii. Vezi altfel lucrurile. Nu înveţi totul despre viaţă din cărţi. Ai nevoie de asemenea experienţă de viaţă”, mai spune Sofia Roberts. Tânăra vine anual la Cluj, în oraşul natal al mamei ei, Florina Kendrick Roberts, actriţa care a jucat în filmul „Dracula”, regizat de Francis Ford Coppola. 

Peste 100 de înotători la Swimathon

Peste 100 de înotători s-au înscris individual sau în echipe în competiţia Swimathon 2011, organizată de Fundaţia Comunitară Cluj în 16 iulie, la Complexul Olimpic de Nataţie al Universităţii Tehnice. Aceştia vor înota pentru cele 20 de proiecte înscrise în competiţie, din educaţie, sănătate şi terapii speciale, reinserţie socială, protecţia animalelor, reabilitare de locuinţe, sport. Anul trecut s-au strâns 63.000 de lei, de la cei peste 400 de susţinători ai celor 32 de înotători înscrişi în concurs.

3000 de lei şi-a propus să strângă Sofia Roberts în timpul competiţiei Swimathon 2011

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite