CLUJ: Portrete şi caricaturi, gratuit, la o cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii graficieni au desenat până târziu în noapte în cafeneaua „L’Atelier” / Foto: Paul Atasiei
Studenţii graficieni au desenat până târziu în noapte în cafeneaua „L’Atelier” / Foto: Paul Atasiei

Câţiva studenţi la Arte au desenat joi seara, gratuit, 60 de portrete clienţilor unui local din centru. Iniţiativa se va repete la fiecare două săptămâni într-o zi de miercuri şi are ca scop sensibilizarea clujenilor şi deschiderea lor  în ceea ce priveşte arta.

Câţiva studenţi din anii I şi II ai Universităţii de Arte şi Design, secţia Grafică au realizat aproximativ 60 de portrete şi caricaturi, gratuit, tinerilor cu care s-au întâlnit, joi seara, în localul Atelier de pe strada Memorandumului. Au făcut-o pentru a atrage atenţia celorlalţi asupra faptului că „arta nu e doar pentru artişti, e pentru toată lumea” şi că se poate manifesta oriunde.

„Intenţia noastră este de a sensibiliza lumea şi de a o deschide în ceea ce priveşte arta. Eu am făcut vreo 10 caricaturi, ceilalţi colegi, din câte am văzut, au avut cam acelaşi ritm. Suntem cu toţii studenţi la arte plastice, în anii unu şi doi. Sunt convins că le-am făcut o mare plăcere clujenilor, întrucât oricui i-ar plăcea să i se facă un portret sau o caricatură, dar nu toţi sunt dispuşi să plătească 40 - 50 de lei pe o caricatură”, spune Alex Botezatu, unul dintre cei care au coordonat evenimentul.

Au desenat până la 1 noaptea

Iniţiativa a avut succes, zeci de persoane au stat la rând să fie desenate. „Din păcate nu i-am putut mulţumi pe toţi, la ora 1 noaptea eram deja prea obosiţi şi a trebuit să punem creioanele jos”, spune Andreea Anghel, din Alba Iulia, studentă la UAD în anul doi.

 „Am început încă dinainte să ştiu să scriu sau să citesc. Însă m-am pus, mai serios pe desenat la 16 ani”, povesteşte Andreea. Ea este unul dintre cei 70 de studenţi care în momentul de faţă înseamnă „ARTileria”, o asociaţie culturală al cărui scop este promovarea tinerilor artişti şi a ideii că „atunci când lumea nu vine la artă, arta trebuie dusă lumii”.

„Pentru noi, care suntem la început, să putem povesti cu oamenii, să îi cunoaştem, acest contact a însemnat o experienţă minunată”, conchide Andreea.

image

În imagine, graficienii Andreea Anghel şi Alex Botezatu / Foto: Paul Atasiei

Constantin (Titi) Stoian este student în anul întâi. „Am făcut pentru prima dată aşa ceva. M-am mişcat ceva mai încet, am ajuns şi mai târziu. Dar a fost fain, ne-am mai cunoscut între noi, am cunoscut feţe noi”, spune el. Graficienii anunţă că vor continua să facă acelaşi lucru o dată la două săptămâni. Iniţiativa lor se desfăşoară în cafeneaua „L’Atelier”, miercurea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite