VIDEO Ziua roboţilor inteligenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii de la Facultatea de Matematică şi Informatică de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ au creat roboţi care plantează copaci, pun gresie, servesc asa sau curăţă lacurile de PET-uri. Peste 200 de curioşi au admirat ieri roboţeii creaţi de studenţi. Ei vor primi de altfel şi note pentru invenţiile lor, acestea fiind rezultatul unui curs opţional de la facultate.

Evenimentul „UBBots 2011: Ziua roboţilor inteligenţi" este organizat, în fiecare an, de Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai", la finalul unui curs opţional în cadrul căruia studenţii din anul III învaţă să facă roboţi.

Tinerii, împărţiţi în echipe de câte patru, au realizat opt roboţi pe care i-au pus în funcţiune, duminică, la amiază, spre deliciul celor 200 de clujeni prezenţi în holul Facultăţii de Ştiinţe Economice. Studenţii au primit pentru realizarea roboţilor aparatură care a costat aproximativ 100.000 de lei şi care a fost achiziţionată printr-un proiect de cercetare obţinut de universitate.

Este vorba despre calculatoare portabile, telefoane mobile, camere  web, senzori de ultrasunete, culoare, lumină şi presiune, piese Lego NXT şi module de roboţ iRobot.

Rampă de lansare pentru studenţi

Coordonatorul evenimentului, conferenţiarul doctor Mihai Oltean, care conduce cursul opţional, a explicat că, din cauza fondurilor limitate, după ce studenţii vor fi notaţi pentru munca lor, roboţii sunt demontaţi, iar piesele sunt refolosite de cei care vor urma opţionalul anii viitori. „

Mi-ar plăcea tare mult să putem să-i păstrăm, cel puţin pe unii dintre ei, însă nu ne permitem, deocamdată", a precizat Oltean. El a mai explicat că evenimentul a crescut mult de la prima ediţie organizată în urmă cu patru ani, premiile oferite de sponsori fiind mult mai consistente.

Anul acesta, studenţii au fost răsplătiţi pentru multele zile petrecute în laborator cu telefoane HTC Android, Nokia, programe de calculator, dar şi premii în bani. „Prima temă, îm 2007, a fost ca studenţii să facă nişte roboţi capabili să-şi găsească drumul afară dintr-un labirint. În ediţiile care au urmat am mers pe soluţii mai practice, precum cele prezentate şi astăzi", a mai spus Mihai Oltean.

Competiţia a devenit cunoscută, iar ceea ce iniţial era un simplu curs opţional în curricula Facultăţii de Matematică şi Informatică s-a transformat într-o adevărată rampă de lansare pentru unii dintre studenţi.

„Au fost tineri care în urma proiectului prezentat au fost chemaţi la interviuri sau angajaţi de firme de software", a adăugat Oltean. El a explicat însă că prototipurile studenţilor, ca de altfel cele mai multe tipuri de roboţi inteligenţi creaţi până în acest moment în lume, nu pot fi puse efectiv în serviciul comunităţilor, motivul fiind riscul accidentărilor.

„Un robot aflat în mulţime se poate ciocni cu cineva, poate cădea, poate accidenta, întrucât, deşi roboţii funcţionează după reguli clar stabilite, oamenii nu sunt la fel de previzibili", a precizat dascălul.



SwimGreen, cel mai apreciat

„La toate proiectele s-a lucrat enorm de mult. Probabil că cele mai reuşite sunt robotul care pune gresie, cel care plantează copaci, robotul care culege pet-uri de pe apă, dar şi cel poştaş", a declarat Ovidiu Şerban, organizator. Vedeta incontestabilă a expoziţiei de ieri a fost însă „SwimGreen".

Acesta este compus dintr-o bărcuţă-prototip şi un braţ, care sunt programate să culeagă PET-uri de pe un lac. Ştie să identifice obiectele, să se apropie de ele, să oprească la timp astfel încât să nu le lovească sau să le împingă mai departe cu valurile create.

Culege PET-urile cu o plasă precum cele de prins fluturi după care, atunci când containerul i se umple, se îndreaptă singur spre doc pentru a fi descărcat. Unele dificultăţi de ordin tehnic şi noutatea unei astfel de idei au făcut din „SwimGreen" cel mai premiat robot al competiţiei de către sponsori, care au apreciat la acesta complexitatea operaţiunilor efectuate, având în vedere că în lume au fost concepute foarte puţine bărci-robot.

„Deplasarea pe apă este mult mai dificilă decât cea pe uscat. Ne-a dat mult de furcă până când să programăm robotul să oprească la timp şi la distanţa potrivită. Pentru că pe apă, atunci când barca opreşte, ea continuă să se mişte încă puţin. Am avut probleme şi cu faptul că reflexia apei deruta senzorii", a explicat Laura Mureşan, care împreună cu Ligia Arghir, Vlad Ciobăncai şi Dan Braşovean au realizat robotul.

„Treebot", plantatorul

Foarte apreciat a fost şi prototipul care ştie să planteze copaci. „Treebot" se deplasează pe şenile pe o suprafaţă de pământ, sapă gropi la distanţe constante, programat, iar acolo, după ce udă locul, „aşază" câte un puiet. Tinerii spun că ideea de a construi un astfel de robot le-a venit în urma campaniei „Let's Do it Romania", în cadrul căreia au fost voluntari.

„Ne-a plăcut foarte mult campania şi sperăm ca astfel de idei să fie puse în practică, să se defrişeze mai puţin şi să se planteze mai mult. Nu putem opri defrişarea, dar putem planta copaci mai repede. De la ideea asta am pornit, după care am căutat soluţii", a explicat Alexandru, care împreună cu alţi trei colegi, Cosmin, Paul şi Ciprian, l-au construit pe „Treebot".Studenţii vor primi note pentru proiectele lor abia miercuri, însă conferenţiarul Mihai Oltean a susţinut că este mulţumit de roboţii creaţi.

Cei mai simpatici roboţei

Robotul care a stârnit cele mai multe zâmbete a fost cel care pune gresie. Acesta este programat să scoată, dintr-o stivă, una câte una, bucăţile de gresie. După ce le unge cu adeziv, le aşază apoi la distanţe programate şi se opreşte la perete. „Un astfel de robot poate reduce mult timpul în care se pune gresia.

Cu acest model, noi am pus 25 de bucăţi de gresie în şase minute, dar, desigur, el poate fi îmbunătăţit, adaptat", a spus Marius Muntianu, coleg de echipă cu Cristina Marc, Nagy Réka şi Wagner Tamás. Foarte apreciat a fost şi „Poştaşul" construit de Răzvan Fărăgău, Alin Cioara, Ionuţ Sfârlea, Ioan-Csaba Suciu, care au programat robotul să ducă scrisori în poştă şi să recunoască anumite cutii poştale, în funcţie de formă şi culoare.

"Sper ca pe viitor acest curs opţional să se transforme într-un proiect care să aibă ca finalitate conceperea unor roboţi care să şi fie produşi."
Mihai Oltean conferenţiar

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite