Cluj: Ziua când nu s-a făcut dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Ziua când nu s-a făcut dreptate
Cluj: Ziua când nu s-a făcut dreptate

Oamenii au plecat nemulţumiţi pe la casele lor. Unul dintre cei veniţi dimineaţă să i se facă dreptate la Tribunal, Elena Popa din localitatea Podeni, în vârstă de 66 de ani era revoltată pentru amânarea cauzei. „Mă judec de aproape 20 de ani, cu falsurile de la primărie, pentru un petec de pământ”, susţine femeia. Pentru a fi prezentă în sala de judecată, bătrâna a schimbat mai multe maşini: „Am plecat de la ora cinci. Vin de la 60 de km. Am schimbat patru motoare”.

Izbucneşte cu năduf. „Ne poartă de ani de zile cu procesele. Nu e dreptate în ţara asta”. A bătut pe la toate porţile, inclusiv la preşedinte, dar degeaba. Dosarele ei sunt toate cu probleme de fond funciar. Terenurile pentru care se judecă sunt date fie la un fost poliţist, controversatul comisar Ioan Oţel, fie la mama primarului, Ana Kanyaro. „Şi-au bătut joc de noi. Câştigam la o instanţă, pierdeam la alta. Au ascuns acte şi mi-au perimat una din cauze. Acum nu le mai ajung banii”.

Supărare generală

Majoritatea justiţiabilor s-au declarat revoltaţi de gestul judecătorilor, care şi-au amânat în bloc cauzele. Clujeanul Toader Ciuche ne-a declarat că nu e normal protestul magistraţilor, când unii o duc de pe o zi pe alta: „Noi trăim cu zece milioane. Ăla cu furnalul nu iese în stradă că-l dă afară iat lor nu le ajung 100 de milioane”. Profesoara pensionară Stanca Constantinescu crede că puteau şi judecătorii să lucreze parţial, pentru a nu paraliza economia. „Lucrezi rarefiat, da nu închizi de tot activitatea”, opinează Constantinescu.

Avocaţi supăraţi

Nici avocaţii nu sunt încântaţi de acţiunea magistraţilor. Avocatul Tiberiu Gherghel nu e mai puţin supărat decât justiţiabilii. „Înainte de 1948 funcţionarii publici nu aveau voie să facă grevă. Du-te la particulari, dacă nu-ţi place la stat cu câţi bani sunt”, spune Gherghel. Nici şefa Baroului nu e bucuroasă de protest. „După grefieri, acum judecătorii. Măcar să ne anunţe şi pe noi, să nu stăm toată ziua pe coridoare. Am cauze şi la ora 8.00, şi la 10.00 şi la 13.00. Vin oamenii aici din patru judeţe. Îi poartă degeaba pe drumuri”, spune Ioana Gidro - Stanca. Reprezentanţii judecătorilor afirmă că protestul lor nu este împotriva oamenilor din procesele aflate pe rol. Ei protestează faţă de prevederile legii salarizării unice, care, cred magistraţii, nu asigură o finanţare corectă a sistemului de salarizare din justiţie.

Paszkany a profitat

Omul de afaceri Arpad Paszkany mai poate respira liniştit, după ce magistratul Tribunalului Cluj a amânat cauza în care este acuzat de procurorii DIICOT că l-ar fi şantajat pe Iulian Dascălu. Oricum cele două părţi din dosar au depus cerere de amânare, pentru angajrea de apărători. Într-o altă cauză, la Judecătorie, contestaţia eurodeputatului Rareş Niculescu, la amenda pe care i-au aplicat-o jandarmii în  scandalul „Şapte lanţuri şi-o cătuşă” a fost amânată cu trei luni.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite