Explicaţie : De ce nu au fost finalizate la timp lucrările la Cluj Arena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul stadion al oraşului ar fi trebuit să fie finalizat astăzi, potrivit contractului încheiat de Consiliul Judeţean în urmă cu doi ani.În loc de tăieri de panglici şi şampanie, pe şantierul Cluj Arena găsim muncitori care lucrează şi noaptea pentru a respecta noul termen: 30 septembrie.

La 4 august 2011 lucrările la Cluj Arena trebuiau finalizate, conform contractului semnat în urmă cu doi ani, de Consiliul Judeţean şi de consorţiul de firme care a câştigat licitaţia - ACI Cluj, Transilvania Construcţii şi  CON-A Sibiu. Astăzi, în „ziua zero“, însă nu va avea loc nicio inaugurare. Muncitorii nu fac pozele  ce se fac de obicei la finalul lucrărilor. Dimpotrivă, aceştia muncesc şi noaptea pentru a termina lucrarării a cărei finalizare ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii septembrie, potrivit ultimelor promisiuni ale lui Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

 

image
image
image

Vezi cum ar trebui să arate astăzi stadionul Cluj Arena!

Ce nu e gata

Reprezentanţii Consiliului Judeţean nu au putut preciza cât la sută din lucrare este finalizată.Principalul obiectiv la care încă se munceşte în forţă este pista de atletism, care înconjoară terenul de fotbal. „La pistă s-a turnat balast stabilizat cu un utilaj specializat, în dreptul peluzelor 1 şi 2, iar în prezent se nivelează“, a spus Alin Iuga, şeful biroului de Relaţii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Cluj. De asemenea, muncitorii mai lucrează la acoperiş, dar şi la montarea scaunelor atât la peluze, cât şi la tribune. De asemenea, se continuă lucrările de amplasarea scaunelor VIP.

Gazonul a fost montat în totalitate, mai urmează să fie amplasate porţile. În ceea ce priveşte finisajele, la tribuna I se lucrează la sala de conferinţe şi se amplasează parchetul la terasa VIP. La tribuna a II-a au fost montaţi parapeţii de protecţie la scările de acces. La peluza I şi II s-a turnat stratul finit al pardoselii, iar la peluza I au fost finalizate lucrările de finisaje interioare.

Ce a întârziat lucrările

Explicaţia autorităţilor judeţene este că licitaţia pentru amenajarea lucrărilor exterioare a întârziat cu două luni inaugurarea stadionului. „Licitaţia organizată de noi a avut loc destul de târziu şi din acest motiv lucrarea nu va fi gata la timp“, a declarat Alin Iuga. Totuşi, aceste lucrări nu au început nici în prezent, deoarece stadionul nu e gata. Reprezentanţii ACI şi CON-A, principalii constructori ai arenei, nu au comentat în legătură cu întârzierea produsă.
Pentru amenajarea exterioară se vor cheltui alţi 940.000 de euro, bani alocaţi de Consiliul Judeţean în ultima şedinţă. Acestea constau în terasamente şi nivelări, pavări şi asfaltări, precum şi lucrări de instalare de sisteme de iluminare şi de semnalizare. Perioada de finalizare este de trei luni de la data semnării contractului (30 iunie). Astfel, în 30 septembrie lucrările ar trebui să fie gata, Consiliul Judeţean urmând să stabilească o zi din octombrie pentru inaugurarea arenei.

Penalităţi nu, dar nici sporuri salariale

Muncitorii care lucrează zi şi noapte pe şantier susţin că primesc aceeaşi sumă de bani. „Într-adevăr lucrăm şi noaptea, dar nu suntem plătiţi suplimentar pentru asta. Lucrătorii care nu sunt din Cluj primesc diurnă şi o masă pe zi, dar bani în plus pentru că lucrăm pe timp de noapte nu“, ne-a spus unul dintre angajaţii care montau gradenele.
Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, a declarat în luna martie că vor fi aplicate penalizări în cazul unor eventuale întârzieri. „Stadionul are termen de finalizare data de 4 august 2011 şi conform contractului, în cazul în care nu va fi terminat, vor fi aplicate penalităţi“, a spus în urmă cu cinci luni Alin Tişe. Acesta s-a răzgândit şi a spus că nu e cazul să fie aplicate penalizări. „Noi am impus lucrări suplimentare şi astfel nu putem să dăm penalizări“, a explicat Alin Iuga.

Cât a „înghiţit“ Cluj Arena

Pentru fundaţie şi structură, respectiv peluze, tribune, stâlpi de susţinere s-a folosit o cantitate de beton de 28.000 de metri cubi. Cantitatea este egală cu cea folosită pentru construirea a 27 de blocuri clasice de patru etaje cu o scară. De asemenea, s-a folosit o cantitate de 3,7 milioane de kilograme de oţel, cât pentru 224 de vagoane de marfă. Ca preţ, stadionul costă peste 36 de milioane de euro. Cluj Arena va avea 30.596 de locuri şi 1.600 de locuri de parcare, din care 303 în parcarea subterană şi 1.300 în parcarea exterioară.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite