Zidul cetăţii din Cluj-Napoca va arăta ca în perioada medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zidul, în stare avansată de degradare, va fi reabilitat până în vara anului viitor. După finalizarea lucrărilor, aspectul general al monumentului va fi unul apropiat de cel iniţial şi va permite reintroducerea acestuia în circuitul turistic, au anunţat reprezentanţii Primăriei.

Municipalitatea a dispus începerea lucrărilor la obiectivul de investiţie „Restaurarea şi consolidarea Fragmentului din Zidul celei de-a doua incinte a Oraşului Medieval de pe strada Potaissa”, pentru care va plăti 430 de mii de lei. În această saptămână, firma constructoare, Alsecon Alba-Iulia va demara lucrările cu începerea organizării de şantier.

Zidul se află în colţul de Sud/Vest al celei de-a doua incinte a fortificaţiei şi porneşte la câteva zeci de metri la vest de fostul turn al Porţii Turzii situat pe strada Universităţii, în dreptul străzii Avram Iancu, continuă spre vest până la strada mai recentă a Fortăreţei şi apoi, în dreptul turnului celui mai vestic al cetăţii coteşte spre nord până în apropierea străzii Napoca.

„După finalizarea lucrărilor, aspectul general al monumentului va fi unul plăcut şi apropiat de cel iniţial şi va permite reintroducerea acestuia în circuitul turistic, intervenţiile de restaurare şi consolidare propuse vor asigura o prelungire a conservării monumentului istoric, riscul de degradare puternică fiind în mare măsură neutralizat, riscul permanent de dislocare a unor blocuri de piatră sau de prăbuşire parţial al unor arce va fi redus considerabil, asigurarea protecţiei zidului şi evitarea degradării, prin reabilitarea de la partea superioară”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite