Zeci de mii de credincioşi, aşteptaţi să se închine la icoana făcătoare de minuni de la Nicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinaj la Mănăstirea Nicula
Pelerinaj la Mănăstirea Nicula

Zeci de mii de credincioşi ortodocşi sunt aşteptaţi, marţi şi miercuri, să se închine la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, în cadrul pelerinajului prilejuit de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a declarat, luni, că "importanţa Mănăstirii Nicula o dă icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria". "Această icoană, care a şi lăcrimat de-a lungul vremurilor, a fost pictată de părintele Luca din Iclod în anul 1681 şi este punctul de atracţie a mănăstirii. Noi credem că Dumnezeu lucrează prin icoană, aceasta fiind locul unei prezenţe harice a Maicii Domnului, prin care se revarsă har, binecuvântare, sfinţenie, ajutor şi mângâiere asupra credincioşilor care participă la pelerinaj şi se închină icoanei", a spus IPS Andrei Andreicuţ.

Slujbele încep marţi
El a precizat că, începând de marţi, la Mănăstirea Nicula vor avea loc mai multe slujbe religioase. "Marţi seară, de la ora 18.00, va începe slujba Privegherii cu Vecernia, urmând ca de la ora 22.00 să aibă loc slujba de Utrenie, în care este înglobat şi Prohodul Adormirii Maicii Domnului şi procesiunea de scoatere a icoanei din mănăstire. Rugăciunile vor continua toată noaptea", a explicat mitropolitul Clujului. Slujba de Liturghie urmează să fie oficiată, miercuri, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula, în faţa a zeci de mii de credincioşi, de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Andrei Andreicuţ, alături de care este invitat şi episcopul românilor din Ungaria, IPS Siluan.

Procesiune în premieră
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Bogdan Ivanov, a declarat, la rândul său, că, în premieră, în cursul zilei de marţi va avea loc o procesiune în cadrul căreia credincioşii vor pleca pe jos de la Gherla spre Mănăstirea Nicula, în frunte cu IPS Andrei şi preoţi din Dej şi Gherla.
"Pentru prima dată va fi organizată, marţi, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, o procesiune pe jos care va porni de la Biserica Sf. Nicolae şi va merge până la Mănăstirea Nicula. La procesiune vor participa credincioşi, preoţii din Gherla şi Dej, dar şi mitropolitul Clujului, IPS Andrei, şi episcopul vicar Vasile Someşanul. Inspiraţia acestei procesiuni vine şi din biografia IPS Andrei care, tânăr fiind, a participat la astfel de pelerinaje pe jos din satul natal, aflat în Maramureş, la Mănăstirea Nicula", a spus Ivanov.
Potrivit acestuia, organizatorii pelerinajului de la Mănăstirea Nicula vor pregăti, miercuri, pentru credincioşi, circa 10.000 de sarmale şi felii de cozonac.  Liniştea şi ordinea publică la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula vor fi asigurate de 600 de poliţişti şi 200 de jandarmi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite