Zeci de filme vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Foarte Scurt Metraj „Très Courts”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 46 de filme din selecţia internaţională şi alte 20 din România vor fi proiectate, în perioada 6 - 8 mai, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj "Très Courts", care are loc în mai multe state din lume, inclusiv ţara noastră.

Potrivit coordonatorului festivalului în România, Moldova, Ungaria şi pentru prima dată anul acesta în Slovacia, clujeanca Raluca Ghervan,festivalul, unic în lume, promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim trei minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii.

"Aceasta nu îl împiedică, însă, să fie un eveniment mondial inovator, care aduce în atenţia publicului numeroase tinere talente şi promovează diversitatea culturală, de la Paris la Singapore, trecând prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv şi Ramallah. Anul acesta mai multe oraşe noi s-au alăturat reţelei, precum Bratislava, Bistriţa sau Sighişoara", a spus Ghervan.

Competiţia internaţională compusă din 46 de foarte scurt metraje este difuzată simultan în întreaga lume, 70 de oraşe participante din 15 ţări. Timp de trei zile, fiecare ţară organizează, în funcţie de preferinţe, şi alte proiecţii care pot pune în valoare talentele locale prin intermediul unor selecţii proprii de filme. În plus, publicul poate vota filmele preferate.

Festivalul internaţional "Très Courts" propune o selecţie internaţională, regrupând 46 de filme din 17 ţări, care respectă aceeaşi regulă, respectiv să nu depăşească trei minute, fără generic.

Programul Around the Très Courts regrupează, în afara selecţiei internaţionale, filme create la nivel local, dorind să aducă în faţa publicului tineri realizatori din regiune.

Astfel, spectatorii din România vor putea să descopere 20 de foarte scurt metraje realizate de tineri regizori români. Aceste filme au fost selecţionate din peste o sută de producţii primite de echipa festivalului din toate colţurile României. Spectatorii vor avea posibilitatea să îşi voteze favoriţii, care vor fi răsplătiţi cu premiul naţional al publicului.

România participă la Festivalul de Foarte Scurt Metraj "Tres Courts" din anul 2007.

În acest an, 25 de oraşe româneşti găzduiesc evenimentul, România fiind astfel ţara cu cel mai mare număr de oraşe în festival.

"Livrat la cheie, gândit pentru a fi organizat oriunde în lume, Festivalul Internaţional Très Courts este un spaţiu de difuzare inedit care creează veritabile legături între culturi. În ţara noastră, difuzarea festivalului se bazează în mare parte pe reţeaua culturală a Ambasadei Franţei: Centrele culturale franceze din Cluj, Iaşi şi Timişoara, Alianţele franceze din Piteşti şi Braşov, precum şi Institutul francez de la Bucureşti.

Această diversitate permite atragerea unui public divers: mediul francofon şi francofil, tineri români, mediul asociativ al cinefililor, studenţi şi mediul artistic. Centrul cultural francez din Cluj este iniţiatorul şi coordonatorul acestui festival în România, Moldova, Ungaria şi pentru prima dată anul acesta în Slovacia", a mai spus Ghervan.

O selecţie internaţională este dedicată copiilor, pentru a-i incita să descopere filmul foarte scurt.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite