WizzAir a căzut la pace cu Protecţia Consumatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania aeriană low-cost WizzAir, pe numele căreia s-au întregistrat numeroase reclamaţii, va transmite Protecţiei Consumatorilor care sunt exact obligaţiile sale şi care aparţin firmei intermediare.

Până la sfârşitul săptămânii, Wizz Air va transmite Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj obligaţiile contractuale dintre compania aeriană şi firma care asigură serviciile aeroportuare conexe (transferul şi asistenţa pasagerilor, mânuirea bagajelor etc), denumită în limbaj de specialitate firmă de handling.

În baza acestora, reprezentanţii CJPC vor putea discerne exact care dintre cei doi operatori este răspunzător pentru neregulile ce apar la aeroport, şi care-i afectează direct pe pasageri. Directorul comercial al WizzAir, Gyorgy Arban, s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanţii OPC Cluj, pentru a ajunge la un consens şi, în cele din urmă, cu consumatorii nemulţumiţi, care au făcut numeroase reclamaţii până acum la adresa Wizz Air.
„Spre exemplu, firma de handling este responsabilă în a informa pasagerii pentru anumite probleme, cum ar fi întârzierea sau anularea unei curse. Este responsabilă în a gestiona relaţiile cu aceştia. Ori acest lucru nu se întâmplă, în prezent, la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca”, explică Mircea Radu, directorul OPC Cluj. „În funcţie de ce date vom primi, de aceste obligaţii contractuale, ştim clar unde este firma de handling răspunzătoare, unde este Wizz Air”, completează Mircea Radu.

Firma de handling, ţap ispăşitor

Directorului comercial al WizzAir, Gyorgy Arban, i s-au adus la cunoştinţă, la întâlnirea de ieri, de ultimele întârzieri ale unor aeronave ale companiei, unele chiar de 14 sau 26 de ore.
Acesta a fost de părere că toate nemulţumirile pasagerilor au pornit de la lipsa de comunicare cu aceştia, a cărei responsabilitate revine, la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, companiei de handling „Transilvania Handling Service”. Reprezentanţii acestei companii au refuzat să facă ieri orice fel de comentarii.  

„Li s-a explicat celor de la CJPC felul cum acţionează compania. Întârzierile tot vor apărea, diferenţa este cum vor fi gestionate”, a declarat Daniel Amzăr, responsabil de comunicare în România pentru Wizz Air.
Acordul încheiat între firmele de handling şi compania maghiară vor ajunge şi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. „Actele cu obligaţiile fiecărei părţi vor fi transmise şi la nivel naţional”, a declarat Mircea Radu.
În ceea ce priveşte angajarea unui reprezentant local al Wizz Air, prin care compania să poată fi trasă la răspundere, compania nu a ajuns la o înţelegere cu CJPC Cluj. „Ne-am gândit la un astfel de reprezentant local, însă unul pentru România, nu doar pentru Cluj-Napoca”, a declarat Gyorgy Arban.
Cu alte cuvinte, singura modalitate de sancţionare a WizzAir rămâne tot prin Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor.


Întârziere de 26 de ore

Ultima întârziere a unei curse WizzAir pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a fost de aproape 26 de ore, în 10 noiembrie, când o aeronavă a companiei, ce trebuia să decoleze din Roma, a fost lovită de un fulger. Reprezentanţii WizzAir au explicat că pasageriu au dreptul la alimente şi apă, la mai mult de două ore întârziere, iar dacă aceasta se prelungeşte, de cazare într-o cameră de hotel. De asemenea, pasagerilor li se vor deconta şi alte cheltuieli făcute în perioada aşteptării, pe baza unor facturi şi chitanţe.
Gyorgy Arban (stânda) crede că recentele nemuţumiri ale pasagerilor clujeni au fost provocate de lipsa de transparenţă de care a dat dovadă Transilvania Handling Services/ Foto: Ioana Oros

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite