Wikileaks de Cluj: Vasile Dâncu declară că a avertizat liderii PSD că 75% dintre români sunt împotriva demiterii lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vicepreşedinte PSD Vasile Dâncu a declarat că rezervele sale faţă de demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în 2007, au fost făcute publice şi în faţa conducerii partidului din care făcea parte.

Dâncu a declarat pentru Mediafax, comentând una din telegramele atribuite Ambasadei SUA şi care ar fi fost obţinută de Wikileaks, în care Viorel Hrebenciuc vorbea despre rezervele "grupului de la Cluj" faţă de demiterea lui Traian Băsescu, în 2007, că a prezentat la acea dată un studiu în Biroul Permanent Naţional al partidului.

"Este paradoxul modului în care se scrie istoria. Dacă în cazul telegramei în care apare o convorbire a lui Bogdan Chireac adevărul este ca la Radio Erevan, în cazul lui Viorel Hrebenciuc informaţia vine din interior şi o contrazice pe cea în care se afirmă că noi am fi fost în spatele eforturilor de a-l înlătura pe preşedinte. Rezervele mele de atunci erau bazate pe un studiu pe care l-am prezentat în BPN. Le-am spus (colegilor din BPN - n.r.) că 75% dintre români sunt împotriva demiterii lui Băsescu şi am avertizat că, dincolo de aritmetica simplă a voturilor în Parlament, o acţiune mai adecvată politic şi care să ne apropie mai mult accesul la guvernare ar fi fost introducerea unei moţiuni de cenzură, variantă pe care Ion Iliescu, Adrian Năstase şi alţii au respins-o", a explicat fostul vicepreşedinte PSD.

Dâncu a afirmat că în 2007, în BPN, deşi studiile sociologice arătau clar că românii nu susţin demiterea lui Băsescu, "unii colegi obsedaţi" au decis ca PSD să continue demersurile de suspendare, determinând "pierderea unui tempo important" pentru accesul PSD la guvernare.
El a menţionat că a explicat, sociologic, că PSD era mai avantajat din punct de vedere politic dacă oprea acţiunea împotriva lui Băsescu doar la "cartonaşul galben" arătat în Parlament, fără să continue cu referendumul de demitere.

"Am fost îndepărtaţi mulţi ani de la guvernare pentru că am făcut nişte mişcări necalculate. Dovada este că şi astăzi suntem în opoziţie. Aşa s-a decis atunci, să nu se ţină cont de analizele mele. Iar faptul că noi am avut altă viziune despre strategia de poziţionare a partidului a dus până la urmă şi la demisia mea, cerută atunci de Vanghelie în numele altcuiva, şi a lui Ioan Rus", a mai afirmat Dâncu.
Viorel Hrebenciuc le-ar fi spus oficialilor de la Ambasada SUA la Bucureşti, în aprilie 2007, că avea rezerve privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi că a încercat să o evite, precizând că s-a întâlnit cu Elena Udrea la un restaurant, dar a fost refuzat, potrivit unei telegrame WikiLeaks.

Potrivit documentului redactat de Mark Taplin, fost adjunct al ambasadorului, în cursul unei întâlniri avute la 17 aprilie 2007, Hrebenciuc a confirmat că, deşi tabăra anti-Băsescu are voturile necesare pentru suspendarea preşedintelui, încă există îndoieli în PSD dacă să continue sau nu cu procedura, în special din partea "Grupului de la Cluj" (din care fac parte Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş), care par să lucreze cu fostul ministru de Interne al PD Vasile Blaga pentru a bloca suspendarea, se arată într-o telegramă transmisă la Washington, obţinută de WikiLeaks şi publicată pe site-ul revistei Kamikaze.

Potrivit documentului diplomatic, Hrebenciuc a mai afirmat atunci că PNL era chiar mai hotărât decât PSD să-l înlăture pe Băsescu. El a spus că a aflat de la contacte din PNL că liberalii se temeau că PSD ar putea renunţa la suspendare.
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu s-a întâlnit cu Elena Udrea în 2007, înainte de suspendarea şefului statului, iar cu Mark Taplin s-a întâlnit, oficial, în biroul său de la Camera Deputaţilor.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite