Cluj: EXCLUSIV Nicolae Vulturar, singurul securist care a refuzat să fie criminal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: <b>EXCLUSIV</b> Nicolae Vulturar, singurul securist care a refuzat să fie criminal
Cluj: <b>EXCLUSIV</b> Nicolae Vulturar, singurul securist care a refuzat să fie criminal

Un fost ofiţer al Securităţii din Turda, Nicolae Vulturar, este singurul caz documentat de securist care a refuzat să execute luptători anticomunişti

Mai citeşte:
Tedor Sârbu, ucigaşul de chiaburi

Execuţia „chiaburului” Lăluţ, povestită de fiica acestuia

Turdeanul Nicolae Vulturar (89 de ani) a fost anchetat, ţinut izolat într-un beci luni de zile, interogat şi dus la arest cu mâinile încătuşate şi ochii legaţi, în beciul Securităţii din Cluj, pentru că a refuzat să apese pe trăgaci în numele Securităţii.
În sutele de pagini de documente, mărturii şi dovezi adunate, după 1990, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR), Nicolae Vulturar este singurul nume de securist care a ignorat, cu îndârjire, ordinul superiorului său, care îi cerea să ucidă, ne-a declarat Gheorghe Petrov, unul dintre cercetătorii Institutului.

Clujeanul s-a angajat la 1 noiembrie 1947 la Poliţia de Siguranţă Turda - Biroul de Contrasabotaj. La începutul anului 1949, după ce a fost înfiinţată Securitatea, şa turda a fost numit şef Mihail Kovaci, ce avea să devină unul dintre cei mai „productivi” securişti din România.

Timp de doi ani de zile, până a fost înfiinţată Securitatea, Nicolae Vulturar îşi aminteşte că a fost o perioadă mai liniştită, el fiind responsabil să identifice cazurile de sabotaj din fabricile din zona municipiului Turda. „Nu am avut niciun caz de sabotaj”, spune Nicolae Vulturar.

Frânturile de amintiri revin cu greu în mintea bătrânului, iar o seară i-a rămas întipărită în memorie. „Prin 1950, la 11 seara, m-a chemat şeful meu, Mihail Kovaci, şi mi-a spus: «Tovarăşe Vulturar, trebuie să mergi să lichidezi doi bandiţi. Să-i împuşti». Nu mi-a dat numele lor, deoarece am refuzat”, rememorează Nicolae Vulturar.

Fostul ofiţer şi-a înaintat, în aceeaşi seară, demisia, însă i-a fost refuzată. Au urmat câteva săptămâni în care clujeanul a fost urmărit de securişti pe stradă şi acasă, după care dus la sediul Securităţii şi interogat.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite