Vremea urâtă i-a dus pe tineri la televizorul din muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care au cutreierat centrul oraşului, în căutarea antichităţilor din muzee, profitând de accesul gratuit şi orarul prelungit au descoperit şi lucruri amuzante.

Cele mai disputate colecţii au fost televizoarele interactive ale artistului plastician Erno Ciupe Bartha, săbiile medievale şi poţiunile magice ale Muzeului de Istorie.

Artistul plastician a reuşit să fie în centrul atenţiei în două locaţii din centrul oraşului. Mai întâi a asistat la inaugurarea unei expoziţii cu statui de fân şi bronz, la Galeria privată Quadro, de pe strada Napoca. În jurul orei 20.00, Ciupe Bartha a făcut alt spectacol, artistul fiind transportat de către cunoscuţi cu ajutorul unei tărgi pentru VIP-uri, la Muzeul de Artă. Aici îşi aştepta inaugurarea o colecţie interactivă mai nouă a sa, alcătuită din televizoare trecute de prima tinereţe.

Colac peste TV

Artistul şi-a petrecut seara înconjurat de vizitatori, care erau curioşi cum i-a venit ideea şi cum a realizat atâtea adaptări ale televizoarelor din anii ’70. De la televizorul urnă de vot, la televizorul targă, tablou, frigider, microunde, uşa televizor, poarta de fotbal TV, matricea TV, dulăpiorul TV, cătuşele TV, colacul de WC TV, gazonul TV, chiuveta TV şi multe altele.

Întrebat de unde a scos atâtea carcase de TV vechi, Ciupe Bartha ne-a spus că a fost cel mai simplu lucru de realizat. Ideea expoziţiei este un protest faţă de dependenţa omului faţă de televizor. "Televizorul ne-a invadat existenţa cu totul", explică artistul iniţiativa sa. Vizitatorii s-au amuzat de ideile exprimate prin carcasele modificate şi au trecut la imortalizarea exponatelor. S-au fotografiat, au produs curent cu ajutorul unui dinam de bicicletă şi s-au imaginat în postura de prezentatori, prin introducerea propriului cap într-un monitor.

Pipăit de săbii medievale

Aceeaşi aglomeraţie a fost toată seara şi la Bastionul Croitorilor, printr-o coincidenţă, la exact un an de la modernizarea imobilului. Aici au fost utilizate majoritatea spaţiilor disponibile, împărţite între colecţia de arme medievale a Muzeului de Istorie şi peisajele din peşterile Apusenilor, imortalizate în fotografii tridimensionale de speologi amatori şi profesionişti. Organizatorii au găsit modalităţi interactive de prezentare a armelor, lăsând vizitatorii să pipăie câteva săbii. Domniţe în haine de epocă au încercat să-i înveţe pe doritori câţiva paşi de dans de epocă. Pentru persoanele mai dinamice a fost organizat un concurs de orientare turistică, doritorii fiind trimişi pe un traseu central, să identifice cele mai importante obiective turistice din oraş.

Au mai atras vizitatori Muzeul Farmaciei, unde referenţii au făcut cu greu faţă doritorilor de reţete magice de poţiuni şi afrodisiace medievale. Nu s-au plictisit nici la celelalte muzee disponibile din centrul oraşului, Muzeul Etnografic, muzeele Universităţii Babeş-Bolyai, cu piesele de forţă, colecţiile noi de pe Valea Someşului, meteoriţii, animalele vii şi ouăle de dinozauri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite