Voleiul dejean, la cea mai mare performanţă din istorie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voleibaliştii dejeni nu au reuşit să se impună în faţa puternicilor eleni
Voleibaliştii dejeni nu au reuşit să se impună în faţa puternicilor eleni

Echipa de volei masculin Unirea Dej a atins nivelul maxim al performanţei în acest an, când s-a calificat în optimile de finală ale Challenge Cup. Ascensiunea din ultimii ani a voleiului dejean s-a concretizat zilele trecute, când echipa a obţinut cel mai bun rezultat european

Nici cei mai mari susţinători ai voleiului dejean nu ar fi crezut la începutul sezonului trecut că Unirea, echipa lor favorită, va rămâne singura reprezentantă a României în cupele europene. Remat Zalău nu mai are şanse de a continua în Liga Campionilor, Dinamo a fost eliminată din CEV Cup, în timp ce Tomis Constanţa, a doua echipă din Challenge Cup, a ratat calificarea în sferturi, iar astfel formaţia din Dej a rămas singura care continuă reprezentaţia în Europa. Echipa a încheiat sezonul trecut al Diviziei A1 masculin pe locul 4 şi astfel s-a calificat în cea de-a treia competiţie valorică a Europei. Challenge Cup le-a adus dejenilor cea mai mare performanţă reuşită vreodată de echipa de pe malul Someşului.

Cum a început aventura voleiului din Dej

Voleiul dejean la nivel de performanţă îşi găseşte originile în anul 1992, când echipa armatei,Victoria Dej, semnează un protocol de colaborare şi sponsorizare cu Combinatul de Celuloză şi Hârtie „Someş Dej“. Dacă în primii ani echipa promovează succesiv din divizia judeţeană până în Divizia A2 , anul 1996 aduce prima promovare a echipei în Divizia A. În primii ani de divizie A1, echipa a reuşit clasări în primele şase echipe ale ţării, şi a obţinut un loc 3 în Cupa României.

Anii următori aduc şi declinul voleiului dejean , 2002 consemnând retrogradarea în Divizia B. După un periplu în a doua divizie a ţării, anul 2006 aduce promovarea pentru a doua oară în Divizia A1, iar sezonul 2009-2010 a reprezentat cea mai bună clasare din istorie în Campionatul Naţional, locul 4.
Unul dintre cei mai mari susţinători ai voleiului dejean, şeful Centrului de Excelenţă în Volei, fost baschetbalist în „echipa de aur“ a Universităţii Cluj, Ioan Petru Stăvariu, consideră că echipa se află pe un drum excelent:

„Unirea a început să pună bază şi pe elementul local şi acest lucru se vede. Doi dintre titulari au fost promovaţi de la Liceul Papiu Ilarian, a cărui echipă este campioană naţională la cadeţi şi juniori. Să câştigi trei din patru meciuri europene este un lucru mare, chiar dacă echipa este antrenată de doi tehnicieni tineri. Până în prezent, optimile de finală ale Cupei Challenge reprezintă cea mai mare performanţă din istoria voleiului dejean. În opinia mea, echipa are şanse să se califice în sferturile de finală“, a spus acesta.

Vor să-i elimine şi pe greci

Calificată direct în turul secund al competiţiei, Unirea Dej a eliminat în primă fază echipa slovacă Chemes Humenne. Deşi a pierdut meciul-tur cu 1-3 pe seturi, returul de la Dej a adus o victorie la zero a gazdelor, care s-au calificat în şaisprezecimile de finală. Deşi pornea cu şansa a doua, formaţia antrenată de Victor Lazăr şi Tibor Szilagyi a făcut o nouă victimă. Echipa croată Mladost Zagreb a fost învinsă cu 3-0 pe teren propriu, iar Unirea era cu un pas în optimi.

Deoarece suprafaţa de refugiu din Sala Sporturilor din Dej era mai mică decât cea prevăzută de Federaţia Europeană cu 70 de centimetri, partida retur s-a disputat la Cluj. Dejenii s-au calficat fără emoţii, după o victorie cu 3-1, iar în următoarea fază a competiţiei vor întâlni formaţia greacă EA Patron Lux. „Calificarea în optimile de finală reprezintă o mare performanţă pentru noi. Ne pare rău că această calificare nu s-a putut realiza la Dej, pentru a fi aproape de cei care ne susţin. Nu vrem să ne oprim aici şi vom face tot posibilul să accedem în sferturi, deşi ştim că va fi foarte greu”, a declarat team-managerul echipei, Victor Lazăr. În acest sezon, după zece partide disputate, Unirea ocupă locul 5 în clasament, cu 18 puncte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite