Vlad Berte a transformat societatea într-o statuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul a realizat o sculptură inspirată din viaţa de zi cu zi a românilor, conceptul din spatele bustului modelat de el constând într-o idee socio-politică.

Statueta, reprezentată printr-un bust realizat din bronz, cu o mască pe faţă, a întors privirile celor care au participat la deschiderea, la Cluj-Napoca, a primei bienale naţionale de plastică mică organizată în România.

Aceasta înfăţişează un copil „salvator”, potrivit artistului Vlad Berte. „E vorba de un copil, de naivitatea acestuia, care are pe faţă o oglindă, în care ne putem revedea noi toţi. Practic, întreaga societate este reflectată de această oglindă”, a explicat tânărul. Copilul poartă la gât o medalie pe care scrie „Land of choice”, titlul imnului turistic al României. Pe de altă parte, titlul sculpturii a fost ales minuţios: Ovidius Estivalius.

A lucrat la sculptură aproximativ două săptămâni şi consideră că ideea pe care a avut-o este una inocentă şi care ne pune pe gânduri, cu toate că la baza acesteia stă un concept socio-politic.

Sculptează de 12 ani

Vlad Berte se poate considera sculptor de o viaţă, chiar dacă are doar 24 de ani. După ce a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, tânărul s-a înscris la secţia de sculptură a Universităţii de Arte Plastice, unde în prezent este atât masterand, cât şi preparator. „Sculptez de când mă ştiu, fac asta din clasa a V-a”, a spus Vlad.

Are şi o explicaţie pentru care a ales acest domeniu, fiind fermecat de realizarea unor obiecte în mileniul trei cu ajutorul unor materiale vechi de mii de ani, precum bronzul sau piatra. „Mă fascinează faptul că pot crea o lucrare contemporană într-un material atât de vechi”, afirmă sculptorul.

Lucrările pe care le-a conceput până acum au fost realizate de el în totalitate. „Realizez atât mulajul în sine, cât şi arderea produsului brut plus finisajele ulterioare”, a explicat acesta. Trăieşte deja din vânzarea lucrărilor şi, spune el, te poţi afirma în străinătate şi dacă nu emigrezi. „Lucrarea ta te reprezintă în străinătate chiar dacă nu eşti acolo. Nu pleci tu, ci opera ta”, a adăugat Vlad. Mai mult decât atât, a avut ocazia să cunoască multe personalităţi din domeniu, printre care se numără artistul austriac Hermann Nitsch şi americanul John John Butler.

În cât timp ai realizat sculptura?

V.B.: Lucrarea de faţă am făcut-o în aproximativ două săptămâni.

Te-ai gândit vreodată să emigrezi şi să încerci să te afirmi în străinătate?

V.B.: Nu e nevoie, trăiesc într-o zonă a Europei care devine interesantă în ceea ce priveşte arta.

Profil
Născut în 1985, în Cluj-Napoca
Studii: masterand la Universitatea de Artă şi Design
Profesie: sculptor
Stare civilă: necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite