Vize prelungite pentru studenţii tunisieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii tunisieni care nu-şi pot achita taxele de şcolarizare pot rămâne în România până la finele anului şcolar. Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) a emis un ordin prin care  studenţii tunisieni îşi pot prelungi vizele.

Potrivit unui ordin intern emis în 4 februarie de Oficiul Român pentru Imigrări (ORI), condiţia obţinerii prelungirii vizei până la sfârşitul anului şcolar este ca studenţii tunisieni să prezinte o adeverinţă care să confirme că universitatea le-a aprobat amânarea sau eşalonarea plăţii taxelor de şcolarizare.

Revoluţia din Tunisia i-a pus pe studenţii tunisieni care studiază la Cluj-Napoca în imposibilitatea achitării taxelor de şcolarizare pentru anul universitar în curs. Fără permise de şedere valabile, studenţii tunisieni ar fi riscat expulzarea din România, iar aceste permise se obţin, în mod normal, de la ORI, numai după ce au fost achitate taxele de şcolarizare.

„Abia vineri am aflat!"

Cu toate că ordinul a fost emis de ORI în urmă cu peste o lună, reprezentanţii Ligii Apărării Drepturilor Omului Cluj spun că au aflat despre acesta abia vineri, 4 martie. „Nu înţelegem motivele pentru care nu am fost informaţi mai repede cu privire la acest ordin, mai ales că noi am făcut demersuri chiar şi la ministerul de resort pentru ca studenţii tunisieni să fie păsuiţi cu plata taxelor şcolare şi să li se prelungească permisul de şedere în România, din cauza situaţiei din ţara lor", a spus Ana Luduşan, coordonatorul Ligii.

„Noi am anunţat din timp universităţile cu privire la acest ordin. Săptămâna trecută, au venit deja doi studenţi tunisieni cu adeverinţe de la UMF. Mai mult, acum îi notificăm şi în scris pe studenţi despre această posibilitate", a declarat comisar şef Marius Luduşan, de la ORI Cluj.

Plata taxei, amânată cu o lună

Potrivit datelor oferite de Oficiul pentru Străini, din cei 734 de tunisieni care se află, în acest moment, legal, în Cluj-Napoca, 723 studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu". Conducerea universităţii clujene a decis amânarea cu o lună a termenului în care trebuie să se achite taxele de şcolarizare. Astfel, termenul a fost fixat pentru data de 16 mai.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite