Viruşii care ne îmbolnăvesc în spital vin cu vaporul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Cluj s-au raportat anul trecut peste 1.200 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti. Uneltele folosite de medici în spitale, aduse „pe vapor din China”, este una din principalele cauze pentru care oamenii se îmbolnăvesc în spitale, consideră Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj.

Te internezi cu o boală, pleci cu alta. Acest lucru s-a întâmplat în cazul a 1.257 de bolnavi din judeţ anul trecut, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Cluj. Principalele cauze sunt mizeria din spitale, neglijenţa medicilor dar şi aparaturile cumpărate de noi, cu acte în regulă, însă infectate „pe vapor”.
Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, susţine, însă, că cele mai multe cazuri înregistrate nu sunt în spitalele care arată rău. „Nu e vorba de cum arată spitalele, deoarece e suficient să vină un bolnav cu un virus şi să se îmbolnăvească mai mulţi”, a spus acesta.

De asemenea, pacienţii se pot îmbolnăvi şi cu propriul microb. „Cel mai sănătos bolnav se poate îmbolnăvi cu propriul microb dacă e internat şi stă sub aparatele de respirat artificial mai mult de 3-4 zile”, a explicat doctorul.

Cumpărăm ce e mai ieftin

Problema constă în proasta finanţare de care beneficiază sistemul medical. „Datorită lipsei banilor cumpărăm ce e mai ieftin. Unele echipamente sunt aduse din China, pe vapoare, unde chiar dacă sunt înfoliate acestea se pot desface, pot chiar intra şobolanii în cutii”, a declarat medicul.
Preşedintele Colegiului susţine că medicii nu pot controla fiecare cutie, mai ales că actele cu care acestea sunt însoţite arată că instrumentele sunt sterilizate. „Vin în pungi, iar în acte se arată că sunt sterile. Vă daţi seama că nu avem ce face în privinţa asta, odată ce instrumentele au intrat în spital însoţite de hârtii legale”, a mai spus medicul.

Întrebat dacă ar accepta să fie operat într-un spital din Cluj-Napoca, medicul a dat un răspuns afirmativ fără să ezite. „M-aş opera oricând. Nu m-aş opera la acel medic care mi-ar spune să merg la el că mă vindecă 100%. E ruşinos pentru un medic să spună aşa ceva, ţinând cont că în medicină poate interveni orice, oricând”, a conchis Bârsan.

Clujul, fruntaş la infecţii în Ardeal

Mircea Bârsan consideră că problema infecţiilor intraspitaliceşti e una internaţională, în anii trecuţi doar în Anglia fiind nevoie de închiderea a două spitale din cauza infecţiilor nozocomiale (infecţii dobândite în timpul spitalizării). La Cluj, situaţia nu e tocmai roz, cazurile înregistrate de DSP fiind incomparabil mai multe faţă de judeţele din jur.

„Condiţiile din Clinica Medicală II sunt bune. Nu am sesizat cazuri care să mă pună în pericol” - Iancu Bucurescu, 68 de ani, pensionar

„Sunt foarte bine tratat în spital. Camerele şi geamurile sunt curate, dacă mâncarea ar fi mai consistentă ar fi perfect” - Vasile Muste, 63 de ani, pensionar

„Înainte de renovare, Clinica Medicală II era mizerabilă şi îmi făceam probleme, dar acum sunt condiţii bune, nu am auzit de cazuri de infecţii” - Găvrilă Bucur, 59 de ani, dulgher

Cazuri în Ardeal în 2009
Judeţ           Număr cazuri
Cluj                      1.257
Alba                      138
Maramureş         130
Satu Mare             48
Bistriţa Năsăud    6

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite