Virginia Rădeanu: „Apăr monumentele istorice ale Clujului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virginia Rădeanu
Virginia Rădeanu

Virginia Rădeanu este primul şi singurul arheolog al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj. Printre atribuţiile ei se numără protejarea monumentelor istorice şi a siturilor arheologice.

Fără să fi avut de mică vreun răspuns la întrebarea „Ce vrei să te faci când vei fi mare?“, Virginia Rădeanu şi-a descoperit pasiunea pentru arheologie abia în timpul facultăţii. „Nu am poveşti din alea în care ştiam de mică ceea ce vroiam să fac. Mi-a plăcut întotdeauna istoria, dar nu doream să merg neapărat pe arheologie. În anul I aveam cursuri de arheologie, iar după ce am mers cu profesorii pe teren, am ştiut că asta vreau să fac”, povesteşte Virginia. Clujeanca a trecut de la postul de muzeograf, obţinut după terminarea facultăţii, la cel de arheolog din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj, obţinut în 2009. 

„Nu se pune un accent suficient de mare pe acest domeniu, ca urmare până în anul 2000 nici nu a existat o lege anume privind protejarea monumentelor istorice. Conform Ordonanţei de Urgenţă 43 din 2001 şi a Legii 422 din 2001 a rezultat o organizaţie instituţională, adică această instituţie”, explică Virginia. Astfel, ea este primul şi singurul arheolog din cadrul acestei Direcţii: „Aici, eu sunt un funcţionar public, apăr monumentele istorice, atât clădiri cât şi situri arheologice. În caz de construcţii, eu aprob dacă acel loc este bun sau nu pentru construcţii, din punct de vedere arheologic. Sunt singurul arheolog, iar ţinând cont de numărul siturilor din Cluj, consider că ar fi nevoie de doi arheologi“.

În plus, Virginia se ocupă şi de inventarierea a cât mai multor situri, pentru a avea o evidenţă cât mai exactă şi completă în ceea ce priveşte monumentele istorice ale Clujului.

Un vechi sat roman descoperit la Turda

Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din Cluj s-a făcut, la începutul acestui an, la Turda, în Valea Sărată. „În ianuarie am primit un telefon din Turda, despre un loc unde s-a distrus un cimitir cu osminte umane. Am mers imediat acolo ca să vedem despre ce este vorba,” povesteşte Rădeanu. După o cercetare atentă a locului, Virginia Rădeanu a dat verdictul: un nou sat roman a fost descoperit! La numai 5 km distanţă de castrul roman de la Potaissa, au fost găsite ruinele unei villa romane, împreună cu cimitirul aferent.

Din păcate cimitrul a fost distrus în întregime de excavatoare. Din el au mai rămas doar oseminte împrăştiate pe sute de metri şi câteva blocuri de piatră fasonată şi materiale de construcţie care atestă existenţa unor somptuoase monumente funerare. După o descoperire de acest fel, planurile Virginiei Rădeanu nu se opresc: „pentru mine, arheologia este practic, un mod de a fi, fapt pentru care vreau să continui munca de inventariere a monumentelor şi mai doresc să-mi termin docotratul în arheologie, pe arhitectură romană.“

Profil

Nume: Virginia Rădeanu
Născută: 20 ianuarie 1973, Câmpia Turzii
Studii: Facultatea de Istorie, specializare în arheologie; Masterate în antichitate târzie şi GIS (Sisteme Informatice Geografice)
Familie: Căsătorită

Ce-i place:

„Îmi place vechiul, îmi plac părţile vechi din oraşe. Ruinele, de exemplu, consider că înnobilează atât peisajul cât şi pe noi, ca societate. Este ca atunci când o fată moşteneşte un inel sau o dantelă veche de la bunica ei şi primeşte o anumită valoare.“

Ce nu-i place:

„ Faptul că societatea în care trăim nu apreciază îndeajuns aceste valori. Asta este cea mai mare dramă a mea. Simt că mă lupt cu morile de vânt şi prin asta mă simt inutilă.“

În ce măsură vă influenţează arheologia viaţa?
Am observat că în comparaţie cu foarte mulţi dintre cunoscuţii mei, am un mod de gândire diferit. De exemplu, îmi plac lucrurile vechi, iar lucruruile noi, cu cât sunt mai strălucitoare, cu atât mai mult nu îmi plac.

Cum este privită arheologia?
Nu există un interes foarte mare şi nici nu prea sunt bani pentru aşa ceva, pentru că arheologia nu reprezintă un domeniu foarte important, iar aici o vină ar fi faptul că nu este scoasă la suprafaţă. Au fost miniştrii care au făcut domeniul acesta foarte vizibil, iar alţii nu. În plus, mulţi arheologi sunt plătiţi cu salariu minim pe economie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite