Viorel Sîrcă ştie totul despre noii clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) lucrează de aproape 30 de ani în domeniu. Comisarul-şef cunoaşte întreaga istorie a migrării populaţiei în judeţ începând cu anul 1989 şi până în prezent.

După absolvirea Academiei de Poliţie pe specializarea „evidenţa populaţiei“, tânărul Viorel, în vârstă de doar 22 de ani, a fost numit şeful Biroului de Evidenţa Populaţiei din Câmpia Turzii, unde timp de mai bine de trei ani a lucrat de unul singur.

Cu puţină vreme înainte de Revoluţie, a fost numit şef al Serviciului de Evidenţă a Populaţiei din Turda, unde a crescut şi gradul de dificultate a meseriei pe care o exercita. „Ulterior, în anul 1991, am fost numit ca ofiţer pe linie de stare civilă la Serviciul de Evidenţa Populaţiei din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj. Ulterior, în ’93, am devenit şef al Biroului“, povesteşte clujeanul.

În anul 2001 a „cochetat“ cu partea academică, fiind profesor la Universitatea Bogdan-Vodă, însă a revenit la meseria care îl mai pasionează şi în prezent. Începând cu anul 2005, conduce Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanelor din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, fiind cel care, după cum însuşi spune, „creează identităţi“ pentru clujeni.

Deşi iubeşte foarte mult meseria pe care o practică de aproape 30 de ani, comisarului-şef are un singur regret – faptul că nu a acordat mai mult timp familiei şi celor doi copii ai săi.

Ştie totul despre clujeni

Viorel Sîrcă primeşte, zilnic, rapoarte privind numărul clujenilor din judeţ şi municipiu. Fiecare naştere, dar şi fiecare deces, nu trece neobservat în cadrul Direcţiei pe care o conduce.

„Pare a fi interesant şi relativ simplu, însă e o muncă de o complexitate imensă. Acum, intenţionez să-mi dau doctoratul şi am pregătit o lucrare privind o strategie naţională împotriva traficului de persoane“, spune comisarul-şef. Lucrarea se bazează pe cifre începând cu anul 1990 şi până în prezent şi arată modul în care au migrat clujenii în occident.

Evoluţia populaţiei Clujului prin ochii specialistului


Potrivit şefului DJEP Cluj, populaţia Clujului a cunoscut diferite perioade de migraţie de la Revoluţie şi până în prezent.

„După ’89, au început să vină tot mai mulţi oameni în oraş, fiind abrogat actul normativ care prevedea că pentru a-ţi stabili domiciliul în Cluj-Napoca, e nevoie de o aprobare de la secretarul de partid din judeţ. Ulterior, în judeţ s-a remarcat o scădere a populaţiei, însă municipiul Cluj-Napoca este cel care echilibrează balanţa“, a spus Viorel Sîrcă.

Comisarul-şef a dat exemplul studenţilor din Cluj. „Din 80-90.000 câţi vin anual, în Cluj, la finalul studiilor rămân în jur de 15-20%. Faţă de acum 20 de ani, populaţia din judeţ a crescut cu 18-20.000 de persoane“, a mai precizat Sîrcă. Potrivit evidenţelor DJEP Cluj, la finele lunii iunie, în judeţ locuiau 711.427 de persoane, în timp ce în municipiu, erau 399.637 de clujeni.

Ce-i place
„Îmi place sportul şi în special înotul şi voleiul. Îmi mai place muzica, exclus manelele. Îmi mai place să mă autoperfecţionez “

Ce nu-i place
„Nu-mi place să întâlnesc oameni făţarnici şi care caută să pară altcineva. Cei cu calităţi morale îndoielnice şi cei care se cred perfecţi. Nu-mi place dezordinea“

Întrebări şi răspunsuri:
R.: Care va fi evoluţia populaţiei Clujului în următorii ani?
V. S.: Va fi o creştere la nivel de judeţ şi în special în municipiu, însă nu mai repede de 3-4 ani.

R.: Din ce zone din ţară vin noii clujeni?

V.S.: Din foarte multe judeţe din Moldova, Transilvania şi Banat. Se remarcă, însă, faptul că din zona de sud nu prea vin oameni în Cluj.

Născut la: 4 ianuarie 1962, Fizeş, judeţul Sălaj
STUDII:
Academia de Poliţie „A. I. Cuza“ Bucureşti, Facultatea de Drept din cadrul UBB, cursuri postuniversitare în domeniul juridic, pedagie, perfecţionare de funcţionari publici.
STARE CIVILĂ:
Căsătorit, doi copii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite