Virgil Lazăr: povestea unui gazetar, spusă de un jurnalist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memoriile jurnalistului Virgil Lazăr au fost strânse de Oana Popiţiu într-un volum ce a văzut de curând lumina tiparului: „Povestea unui gazetar veteran".

A scris pentru „România liberă" mai bine de jumătate de veac. A trăit din plin perioada comunismului, perioadă în care „libertatea cuvântului" a avut, cu certitudine, alte valenţe. A fost intervievat de jurnalistul Oana Popiţiu în decursul ultimilor doi ani (2010 - 2011). Ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani, jurnalistul şi-a povestit viaţa, în mod straniu, tot la redacţia ziarului pentru care a lucrat mai bine de 50 de ani, „România liberă“.


image

„Virgil Lazăr, corespondent pentru o jumătate de veac (începând din 1950) al «României libere», se prezintă cu o poveste a vieţii, autobiografie realizată ca urmare a mai multor interviuri de istorie orală, ca un personaj viu, cu ambiţii, un individ cu inteligenţă şi abilităţi intelectuale şi profesionale care i-au permis să traverseze convulsiile regimului comunist din România.

Povestea vieţii de jurnalist a lui Virgil Lazăr ne descrie o perspectivă din interior asupra puterii comuniste, surprinzând firele mai puţin vizibile ale ţesăturii regimului politic de la Bucureşti.

Virgil Lazăr vorbeşte despre motivaţiile personale ale alegerii profesiei de jurnalist, despre formarea sa profesională în condiţiile instaurării puterii comuniste, despre parcursul carierei sale de ziarist, raporturile cu ceilalţi confraţi de breaslă şi relaţiile sale cu puterea comunistă.

Cu o memorie prodigioasă, Virgil Lazăr, interogat de Oana Popiţiu într-un exerciţiu de istorie orală, oferă cititorilor o poveste de viaţă captivantă", arată în prefaţa cărţii conf. univ. dr. Ionuţ Costea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite