Viaţa lângă depozitul de medicamente expirate din Pata Rât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia „Amare Prhala" atrage atenţia autorităţilor că romii din Pata Rât s-au îmbolnăvit de stomac şi plămâni din cauza gazelor emanate de la depozitul fabricii de medicamente „Terapia". Locuitorii de la gropa de gunoi spun că mirosul înţepător ce vine seara de la depozitul fabricii este insuportabil şi îi face să-şi închidă geamurile. Conducerea companiei susţine că acel depozit e închis de 4 ani şi are toate aviz

Conducerea Asociaţiei „Amare Prhala", o organizaţie nonguvernamentală romă, s-a întâlnit azi cu reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă  Socială şi Medicală a Primăriei Cluj-Napoca pentru a vedea cum se poate îmbunătăţi traiul locuitorilor de la Pata Rât. La întrevedere s-a prezentat şi o listă cu 100 de semnături ale oamenilor de la gropa de gunoi, oameni care vor să nu mai locuiască într-un mediu atât de toxic.

image

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA UNDE SE AFLĂ DEPOZITUL DE MEDICAMENTE

Cei de la asociaţie au fost recent la Pata Rât, în cadrul unei campanii de sănătate pe care o desfăşoară, şi au vorbit cu oamenii care li s-au plâns de mirosul înţepător ce vine în fiecare seară dinspre depozitul fabricii de medicamente „Terapia", miros insuportabil din pricina căruia sunt nevoiţi să-şi ţină închise seara şi noaptea geamurile. Preşedintele Asociaţiei, Pavel Doghi, solicită autorităţilor să se recolteze probe de sol, apă şi aer din care să rezulte că sutele de romi de la groapa de gunoi trăiesc în condiţii toxice şi că mulţi dintre ei s-au îmbolnăvit din pricina mirosului înecăcios ce vine seara dinspre acel depozit.

image

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA CUM TRĂIESC ROMII DIN LOCUINŢELE MODULARE

„Prin acele probe vrem să se demonstreze legal, nu la modul declarativ, că acele deşeuri de la fabrica de medicamente sunt foarte toxice şi că oamenii s-au îmbolnăvit din cauza lor. Vom demonstra aceasta şi cu acte medicale", afirmă Pavel Doghi. ONG-ul mai cere ca mediatorii sanitari să se implice mai mult şi să prezinte o evidenţă a bolilor cronice din acea zonă.

„Mirosul e foarte usturător şi trebuie să închidem geamurile"

Unul dintre locuitorii de la Pata Rât, mutaţi iarna trecută de Primăria Cluj-Napoca de pe strada Sub Coastă în locuinţele modulare de pe deal, Ernest Creta, spune că seara nu se poate respira din pricina gazelor aduse de vânt dinspre depozitul fabricii „Terapia", îngrădit şi păzit de un portar. El adaugă că de vreo două săptămâni nu se mai dă drumul la gaze pe la 20.00-21.00, ci mai târziu, pe la 23.00-24.00.

„Seara pe la 8 sau 9 se dădea drumul la gaze prin tubul scos la suprafaţă din depozit. Dacă nu le-ar da drumul, probabil ar exploda. Mirosul e foarte usturător şi trebuie să închidem geamurile. Am dureri de cap şi stomac din cauza lui. Nu mai zic cum se simt copii. Mulţi s-au îmbolnăvit de plămâni şi stomac. Cred că îi afectează şi mental fiindcă nu au mai avut aceleaşi note la şcoală de când ne-am mutat", povesteşte Ernest Creta.

Acelaşi lucru îl spun şi Margareta Bodiu, în vârstă de 62 de ani, de profesie asistent personal, şi fiica sa, Ana Maria Rusu, de 34 de ani. „Ne vine să vomăm de la miros. În unele zile trebuie să închidem geamurile de la ora 17.00 ca să nu simţim mirosul care e foarte usturător. Te pişcă în nas şi gât de la el. Nici fiica mea de 14 ani nu s-a simţit prea bine, însă au fost cazuri de copii care s-au îmbolnăvit de plămâni", spune Ana Maria Rusu.

Hală ecologică cu acte în regulă

Directorul „Terapia", Dragoş Damian, afirmă că societatea are la Pata Rât o hală ecologică cu toate avizele necesare de la Agenţia Regională de Protecţia Mediului (ARPM) Cluj-Napoca. „Hala ecologică este închisă de patru ani şi nu reprezintă niciun pericol", susţine Damian. Aceleşi lucru îl confirmă şi ARPM. „Depozitul fabricii are toate autorizaţiile necesare până în 2012 şi nu constituie un pericol pentru locuitorii din zonă. Nu am fost sesizaţi că se fac deversări de gaze în zonă", declara Adina Maier, purtătorul de cuvânt al Agenţiei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite