Vezi care sunt priorităţile lui Ioan Irimie, propus la şefia DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Irimie, propus la şefia DNA, spune că priorităţile direcţiei vor fi continuarea luptei împotriva marii corupţii şi a corupţiei medii, precizând că e în relaţii bune cu Daniel Morar, care în 2005 a luat decizia de revocare a sa de la conducerea DNA Cluj, el demisionând apoi, şi nefiind revocat.

Irimie a declarat, joi, la Cluj, că priorităţile sale la conducerea DNA vor fi lupta împotriva marii corupţii şi a corupţiei medii, potrivit Mediafax.

"Am primit vestea cu responsabilitate, avându-se în vedere experienţa pe care o am în calitatea mea de procuror, faptul că am mai îndeplinit funcţii de conducere, atât în cadrul Parchetului General, cât şi în cadrul DNA. Sub aspectul procedurii, am fost nominalizat de doamna ministru, dar urmează să se discute în CSM şi numirea pentru această funcţie aparţine exclusiv preşedintelui României. Priorităţile vor fi continuarea luptei împotriva marii corupţii şi a corupţiei medii, eficientizarea acestor activităţi, pentru că această corupţie este un fenomen negativ împotriva siguranţei naţionale. MCV al Comisiei Europene impune o continuare şi o accelerare a luptei anticorupţie, faţă de marea corupţie şi corupţia medie. Nu numai Europa şi SUA sunt cu ochii pe noi, şi populaţia României este cu ochii pe noi, oamenii sunt interesaţi să funcţioneze instituţiile statului, banul public să fie cheltuit responsabil şi să se respecte legea", a spus Irimie.

Întrebat care a fost cel mai greu dosar la care a lucrat, Irimie a spus că fiecare dosar are importanţa lui. "Fiecare dosar are importanţa lui, nu poţi să faci o ierarhizare, în toate e nevoie de muncă, pricepere. Sunt un om încrezător, am un psihic puternic, cred că se poate face justiţie, cu respectarea drepturilor tuturor oamenilor", a spus Irimie.

Irimie a adăugat că este în relaţii bune cu Daniel Morar, iar pe Mona Pivniceru a întâlnit-o prima dată la interviul pentru selecţia procurorilor.

"Am văzut-o pe doamna Pivniceru prima dată la interviul pentru selecţia procurorilor şi următoarea discuţie, astăzi (joi - n.r.), m-a sunat de la cabinet şi m-a anunţat că m-a nominalizat pentru funcţia de şef al DNA. Cu domnul Daniel Morar sunt în relaţii bune, strict profesionale, de prietenie, nu am amestecat prietenia cu sarcinile de procuror. Dânsul a luat decizia de revocare, eu mi-am dat demisia, nu am fost revocat din funcţie", a adăugat Irimie.

Întrebat de ziarişti dacă se consideră un procuror "exotic", Irimie a răspuns că este un procuror normal.  "Nu, mă consider un om normal şi un procuror care cunoaşte procedura penală, Codul Penal şi legile speciale, care nu este rupt de realitate. La capitolul îmbunătăţiri în activitatea DNA cred că avem nevoie de o creştere a moralităţii procurorului, o deontologie, o motivare corectă a personalului, o întărire a credibilităţii DNA, care se poate face numai prin rezultate concrete", a afirmat Irimie.

Susţine că nu a fost supus niciodată presiunilor politice. "Eu, ca procuror DNA, nu am avut niciodată influenţe politice şi în 34 de ani de activitate ca procuror nu am cunoscut astfel de influenţe. Toată lumea încearcă prietenia procurorului, dar procurorul este cel care trebuie să se apere singur, să-şi aleagă prietenii, oricine încearcă o prietenie interesată faţă de procurori, dar sunt convins că rezultatele vor fi bune, pentru că există o separaţie a puterilor în stat şi Ministerul Public nu este subordonat nici politicului, nici executivului. Procurorul lucrează sub autoritatea Ministrului Justiţiei, este independent pe caz", a conchis Irimie.

Ioan Irimie, propus la conducerea DNA, a fost şeful DNA - Cluj până în 2005, când a fost revocat de Daniel Morar, în proiectul de management el susţinând că Direcţia "trebuie să devină un acuzator energic şi imparţial în urmărirea penală şi judecarea cauzelor de corupţie la nivel înalt şi mediu".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite