Versuri de Eminescu pe ritm de rock la Teatrul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Eminescu, cugetări din azil: a rock opera“ va fi jucată sâmbătă, de la 17.00, la Teatrul Naţional. Piesa are ca scop aducerea în actualitate a operei marelui poet şi prezentarea ei pe înţelesul tinerilor. Textele sunt versuri eminesciene, iar coloana muzicală este formată din muzică rock.

Trupa de teatru Audienţă Generală, formată din elevi din trei licee clujene, va susţine de ziua lui Mihai Eminescu, un spectacol inedit: o operă rock într-un singur act - „Eminescu, cugetări din azil“, în regia profesorului Adrian Mureşan.

Tema piesei este nebunia, care se manifestă diferit la mai multe personaje inspirate din operele poetului. Chiar dacă scenariul este unul original, acesta a fost construit în totalitate din versuri ale poetului. „Coloana sonoră“ constă în piese instrumentale rock ce vor fi cântate de elevi.

Potrivit regizorului, a fost nevoie de o astfel de prezentare a lui Eminescu şi a creaţiilor sale pentru a aduce în prim plan actualitatea operei poetului. 

„Creaţiile poetului sunt actuale, însă trebuie prezentate pe înţelesul oamenilor de acum. Este o mare diferenţă între sensibilitatea vremurilor romantice, în care a trăit Eminescu, şi cele în care trăim noi“, explică şi regizorul Mureşan. „Elevii nu mai citesc Eminescu, ies de pe băncile şcolii scârbiţi de el doar pentru că le-a fost impus, l-au tocit pentru examene şi nu au ajuns să îl înţeleagă“, adaugă Mureşan.

Spectacolul se va desfăşura sâmbătă, 15 ianuarie, începând cu ora 17 în sala Euphorion a Teatrului Naţional.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite