Cluj: Vântul nu aduce bani în judeţul Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Vântul nu aduce bani în judeţul Cluj
Cluj: Vântul nu aduce bani în judeţul Cluj

Investitorii au renunţat să pompeze bani în afacerile cu turbine eoliene. Proiectul Ramina Oil ce prevedea realizarea unui parc eolian în Mărişel a fost abandonat. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu proiectul de la Tureni. Motivul în ambele cazuri este: vântul nu are putere destul de mare.

Comunele Tureni şi Mărişel ar fi trebuit să reprezinte Clujul pe harta producătorilor de energie eoliană din ţară, însă investitorii au renunţat la construirea parcurilor de turbine acţionate de vânt din cauza puterii slabe a acestuia.

Mărişelul pierde investiţia

După un an de teste şi investiţii, parcul eolian care ar fi trebuit să fie, conform firmei investitoare, la cea mai mare altitudine din Europa, aflat în comuna Mărişel la o altitudine de 1.230 de metri şi întins pe 100 de hectare nu se va mai realiza. Dacă intensitatea vântului ar fi fost mai mare, investiţia companiei Ramina Eol în energie verde ar fi fost de 64 de milioane de euro, iar bugetul comunei ar fi fost alimentat cu 200.000 de euro anual.

Contractul de asociere semnat pe 49 de ani de Consiliul Local Mărişel cu firma clujeană Ramina Eol, care prevedea construirea a 18 turbine cu o putere totală de 45 Mw nu va mai fi respectat. „Testele au fost finalizate. Cei de la firmă fac acum calculele, să vadă ce turbine ar putea aduce, pentru că puterea vântului e de 5 metri pe secundă, dar ar fi trebuit să fie de minimum 7 metri pe secundă”, ne-a spus Ioan Mariş, primarul comunei.

Investitorii gândesc, însă, altfel şi spun că vor abandona proiectul, mutându-şi turbina de teste în alt judeţ. „Urmează să luăm o decizie, însă am ajuns la concluzia că investiţia nu se va mai face. Pentru ce am vrut noi, vântul nu are suficientă putere”, a declarat Toader Gherman, unul dintre asociaţii Ramina Eol.

Turbinele lui Prigoană se învârt prea încet

O altă investiţie în energie eoliană din judeţ stagnează, după ce investitorii s-au trezit că vântul bate mult prea încet. Este vorba de cele trei turbine de pe dealurile comunei Tureni, amplasate aici de firma fostului director al ARDAF, Octavian Mănăstireanu, împreună cu Silviu Prigoană şi alţi trei oameni de afaceri clujeni.

Ei au investit, în urmă cu doi ani, 400.000 de euro în micul parc eolian de lângă Cluj-Napoca, dar au ajuns la concluzia că zona nu e potrivită. „Noi am pornit în această afacere ca să vedem cum merge, dar zona nu e bună”, ne-a spus Octavian Mănăstireanu.

Potrivit acestuia, asociaţii au renunţat momentan să investească în această afacere, însă nu vor să renunţe la ea de tot. „Turbinele ce le avem noi sunt învechite. Vrem să aducem mai mari şi mai moderne. Practic, vrem să continuăm, dar acum suntem ocupaţi cu altceva”, a mai spus acesta. În ceea ce priveşte puterea vântului, Mănăstireanu susţine că viteza acestuia este de 4,5 metri pe secundă, fiind chiar mai mică decât în Mărişel.


„Investiţia nu se va mai face. Pentru ce am vrut noi, vântul nu are suficientă putere” - Toader Gherman, acţionar Ramina Eol

EnergoBit investeşte în vânt la Tulcea

Firma clujeană EnergoBit a demarat, anul trecut, o investiţie de circa 30 de milioane de euro într-un parc eolian în judeţul Tulcea, care urmează să fie finalizat anul viitor. EnergoBit continuă să investească în amplasarea a peste 20 de turnuri de o sută de metri şi a turbinelor eoliene. Potrivit unui comunicat de presă remis de companie, primele măsurători arată că vântul este propice în zonă, iar datele obţinute sunt destul de optimiste. Portivit firmei, investiţia va fi finalizată în 2011.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite