Cluj: Salam de măgar şi brânză franţuzească de Vâlcele, la târg (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Salam de măgar şi brânză franţuzească de Vâlcele, la târg (GALERIE FOTO)
Cluj: Salam de măgar şi brânză franţuzească de Vâlcele, la târg (GALERIE FOTO)

Clujenii pot cumpăra, în acest sfârşit de săptămână, de la Agronomie, specialităţi tradiţionale din Franţa şi din România direct de la producător. Ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, prezent vineri la târgul de produse tradiţionale de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), a lăudat brânza de capră făcută în Vâlcele. GALERIE FOTO

Ambasadorul francez, Henri Paul a gustat la Agronomie din produsele culinare ale târgului tradiţional, care poate fi vizitat sâmbătă şi duminică între 10 şi 18.

Henri Paul a fost contrariat să descopere produse franţuzeşti preparate în România. Pe peluza din interiorul Universităţii de Ştiinţe Agricole a fost amenajat un cort imens, unde au venit cot la cot producători francezi şi români. Ambasadorul s-a oprit, însoţit de rectorul USAMV, Doru Pamfil şi primarul Sorin Apostu la fiecare stand, gustând produsele expuse.

A zăbovit mai mult la salamul de măgar al unei firme din Franţa, care se vinde cu 15 lei 200 de grame, la pâinea uriaşă de Pecica şi la pălinca de Satu Mare. A rămas chiar mai mult în faţa brânzei de capră „La Colline“, produsă în Vâlcele şi a lăudat produsul. „E foarte rafinată şi bună”, a spus Henri Paul.

„Branza este un produs de lux, fabricat după o reţetă tradiţională franceză. Este un produs 100% natural fără conservanţi sau alţi aditivi”, a explicat vânzătoarea de la stand.

O bucată de astfel de brânză de 250 de grame se vinde cu preţuri între 6 şi 8 lei.

Suc natural cu 5 lei litrul

Un întreprinzător din Turda face ulei de floarea soarelui de peste 10 ani. Ramona Molnar din Clopotiva- Hunedoara produce ulei de nuci. Sucul de mere pe care, de asemenea îl produce, la cutii de carton de 10 litri costă 5 lei/litru. Un sibian face senzaţie cu caşul ambalat în scoarţă de brad. „Îi dă gust coaja de brad”, spune producătorul.

Producătorii de mezeluri după reţete tradiţionale au şi ei mare trecere în rândul vizitatorilor. Singura lor problemă este materia primă. „Nu mai putem lua porci decât de la ferme, pentru că cei din gospodării sunt interzişi. Iar porcii de fermă nu mai sunt la fel de gustoşi ca şi porcii din gospodărie”, ne spune Ileana Cordoş, de la firma Siciliana din Şimleul Silvaniei.
 
Friptură şi desert

În spaţiul exterior al expoziţiei organizatorii au prevăzut mese pentru servirea produselor preparate. O firmă de alimentaţie publică prăjeşte pe loc celebra friptură de Turda. Tot în spaţíul exterior, o firmă din Turnu - Arad prepară plăcintă întinsă, cu foiţă subţire, umplută cu dulceaţă de fructe şi brânză.

Alături, un cultivator din Moldoveneşti întinde sforile cu ceapă, iar producătorii de miere îşi etalează borcanele de diverse dimensiuni şi specialităţi. „Mierea a fost mai dulce în acest an, din cauza secetei”, ne-a explicat Aron Stoica din Câmpeni.

Organisme Modificate Genetic pentru liniştea noastră

În sala de conferinţe a rectoratului a avut loc o expunere privind organismele modificate genetic. Profesorul Ioan Negruţiu de la Universitatea din Lyon a afirmat că nici măcar oamenii de ştiinţă nu îmbrăţişează aceleaşi concepţii despre alimentele din cereale modificate genetic.

„Totuşi, produsele acceptate la comercializare sunt sigure”, încearcă să convingă porfesoara timişoreană Elena Badea, membră a Comitetului Naţional de Control a produselor care conţin Organisme Modificate Genetic.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

   

image
image
image
image
image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite