Vaccinurile antigripale ajung în sfârşit în cabinetele medicale
0
Medicii de familie primesc astăzi vaccinurile antigripale, cu o întârziere de o lună de zile. O primă tranşă de vaccin antigripal este de 7.400 de doze, urmând ca în zilele următoare să fie distribuite la nivel naţional alte 700.000 de doze în funcţie de solicitările medicilor de familie.
„Vaccinurile astea ar fi trebuit să fie deja în cabinetele medicilor de familie, dar abia acum am reuşit să rezolv această problemă la Cluj. Am avut de aşteptat evaluările şi analizele Ministerului Sănătăţii aşa că lucrurile n-au putut merge mai repede de atât", a declarat Mihai Moisescu, şef Compartiment Epidemiologie al Autorităţii de Sănătate Pulbică Cluj. „Vaccinul antigripal se administrează toamna, înainte de sezonul de gripă sau chiar în plin sezon, până prin luna martie", a declarat Anca Bălan , medic de familie. Vaccinarea antigripală este o metoda de prevenire a bolilor infecţioase.
Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece producţia de anticorpi durează câteva săptămâni, vaccinarea asigurând o protecţie antigripală timp de minim şase luni, ceea ce acoperă sezonul rece octombrie-martie. Dar dacă vaccinarea nu s-a facut toamna, se poate face şi la începutul unei epidemii de gripă. Vaccinurile antigripale sunt contraindicate în timpul unor boli febrile acute sau în caz de alergie la substanţele componente (în special la ou). La pacienţi cu imunodeficienţe şi copii sub 6 ani la prima vaccinare, se recomandă vaccinarea de două ori la interval de patru săptămâni, susţin specialiştii.