Vaccinare contra gripei la cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la clinica medicală din Iulius Mall vaccinează gratuit pe toata durata zilei
Medicii de la clinica medicală din Iulius Mall vaccinează gratuit pe toata durata zilei

Deşi este gratuit, clujenii se urnesc cu greutate la asigurarea imunităţii împotriva gripei pandemice. Singurul loc în care se poate face vaccinul contra gripei noi, de dimineaţa până seara este pustiu.

Dozele de vaccin care au sosit în urmă cu câteva zile, de la Autoritatea de Sănătate Publică sunt accesibile doar la Centrul de Diagnostic şi Tratament şi la Centrul Promedical Center de la Iulius Mall. În mod surprinzător, clujenii nu au început încă să profite de oportunitatea vaccinului, deşi este gratuit. Una din explicaţiile medicului Magdolna Miklos, managerul Promedical Center este insuficienta mediatizare a campaniei. „După Revelion vom face şi noi cunoscută această campanie“, a spus acesta. 


Vaccinarea durează mai puţin de trei minute. Este suficientă prezentarea unui act de identitate. Ca orice vaccin, doza se administrează în umăr. „O simplă senzaţie de înţepătură”, ne linişteşte medicul de gardă, Ivan Zelenvsky. Ca efecte secundare, nimic în plus faţă de celelate vaccinuri. O uşoară impresie de febră musculară.


Argumente pentru vaccinare


Medicul are argumente serioase pentru campania de vaccinare. Paturile amenajate special la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, pentru bolnavii de gripă nouă sunt în permanenţă solicitate. „Boala nu este o glumă, iar asociată cu alte boli cronice, poate fi mortală”, spune Zelenvsky. Plămânii sunt cei mai vulnerabili, iar pacientul ajunge să nu mai poată respira, sfârşind sufocat.


„Am primit dozele de la Autoritatea de Sănătate Publică. Probabil a contat faptul că avem programul prelungit, adaptat după cel al mall-ului. Am mai colaborat şi în alte campanii ale ASP”, ne-a mai spus Magdolna Miklos.


De la deschidere, 23 decembrie, s-au vacinat numai patru persoane, un medic şi câţiva clienţi.


Persoanele consultate de Adevărul de Seară au părerile împărţite. Unii nu consideră necesar acest vaccin, alţii sunt suspicioşi cu privire la eventualele efecte secundare.


În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 56 de cazuri noi la nivel naţional de gripă de tip AH1N1 şi 3 decese. În total, de la declanşarea epidemiei, în ţara noastră au fost contaminate 5.568 de personae, iar 52 au decedat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite