VOCEA ARDEALULUI Acest război nu a avut loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu pricep de ce rezultatele de la examenul de Bacalaureat au şocat o Românie întreagă. Parcă am fi fost ţara perfectă, totul mergea ca uns, şi brusc liceenii patriei au fost loviţi pe trecerea de pietoni de un şofer beat.

Au sărit toţi ca arşi să caute vinovaţi: pe la minister, prin şcoli şi chiar prin casele oamenilor, fiecare în curtea celuilalt, după propriul interes sau ideologie.

Ne mirăm că jumătate dintre elevi au picat examenul, dar ştim că mulţi s-au bazat doar pe fiţuici, că n-au citit o carte în anii de liceu şi s-au lăudat în gaşca de prieteni cu mai multe absenţe decât cu lecţii învăţate. Ştim că profesorii au obosit să tot explice de ce la noi trebuie memorate formule, în timp ce în Franţa, de exemplu, poti ajunge la rezultat cu formulele în faţă, fie el examen sau extemporal. Ne mirăm că directorii de şcoli nu pricep nimic dintr-un parteneriat public-privat, care ar permite să dea premii profesorilor performanţi din banii adunaţi de la sponsori. Unde mai pui că toată aprecierea sistemului la adresa unui dascăl pasionat se reduce la o mizerabilă sumă pusă ca o bătaie de joc la salariu odată cu gradul didactic obţinut? De unde respectul nostru pentru profesori, dacă un şef peste învăţământul unui judeţ sau un responsabil din minister îti promite, în direct, că lămureşte o situaţie în cinci minute, iar apoi nu mai răspunde la telefon?

Multe boli are Educaţia din România, iar cu Bacalaureatul din acest an am dus-o, în sfârşit, la urgenţă. Şi nu ştim dacă mai întâi îi trebuie o perfuzie sau o resuscităm cu un electroşoc. Până când discuţiile se rezumă doar la găsirea de vinovaţi, riscăm ca pacienta să moară pe patul de spital. O consultaţie mai amănunţită pe la programa şcolară, pe la meteahna că şcoala românească se bazează pe memorare şi nu are aplicabilitate ne-ar ajuta, poate, să găsim mai repede medicamentul potrivit.

Mi se pare stupid că ministerul vede în examenul de Bacalaureat doar victoria că, în sfârşit, în acest an nu s-a mai copiat: e ca şi când ai aduce în faţa Curţii Marţiale divizii de soldaţi învinşi de propriul Comandant Suprem.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite