VOCEA ARDEALULUI: Pomană pentru bogaţi, din bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Stanciu este redactor-şef adjunct „Adevărul de Seară“ Cluj-Napoca
Bogdan Stanciu este redactor-şef adjunct „Adevărul de Seară“ Cluj-Napoca

Primăria Bistriţa a plătit din bani publici un concert doar pentru „lumea bună" din oraş.

Aş fi vrut ca ultimul comentariu din acest an semnat de la Cluj-Napoca pentru reţeaua „Adevărul de Seară” să fie de bine. Aş fi vrut să scriu despre frumoasele noastre oraşe din Ardeal împodobite de lumini, despre atmosfera de sărbătoare de pe străzile Clujului, Oradei, Sibiului, Târgu-Mureşului sau Braşovului, despre colinzi şi despre bucate alese.

Din păcate, un gest al edililor de la Bistriţa - fost oraş săsesc unde rigoarea germană se pare ca a murit complet - mi-a dat planurile peste cap. Primăria oraşului amintit a scos 13.000 de euro de la buget, în vremuri grele, pentru a plăti o orchestră vieneză să cânte pentru 400 de privilegiaţi, invitaţi de primărie la un concert de Crăciun.

Oficial, recitalul ansamblului simfonic a fost un semn de mulţumire pentru marii contribuabili la bugetul oraşului, în cinstea cărora a fost, chipurile, organizat. În realitate, la concert au ajuns de la „mari contribuabili" precum preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, bistriţean de origine, până la primari de comune, aleşi pe sprânceană.

Bistriţenii de rând care au vrut să meargă la concert au avut cam aceleaşi alternative pe care le aveau românii înainte de 1989 pentru a face rost de un kil de banane, înainte de Crăciun: să îşi pună pofta în cui sau să apeleze la diversele pile din „lumea bună", ca să le facă rost de mult-râvnitul trofeu.

E trist că, după atâţia ani de când bananele de sub bradul de Crăciun nu mai sunt o miză, metehnele unor primari de provincie (în cel mai urât sens al cuvântului) reînvie amintiri cu interdicţii de Crăciun. Vorba lui Grigore Alexandrescu: „Vrem democraţie, dar nu pentru căţei".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite