VOCEA ARDEALULUI: Avem nevoie de permise de port bolid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile arată că pentru un român e mai riscant să treacă strada decât să meargă la război.

În ultimele două săptămâni, trei oameni au fost călcaţi, la Cluj, pe trecerea de pietoni de conducătorii unor maşini cu mulţi cai putere. În urma accidentelor, un tânăr este plâns de cei apropiaţi, iar două fetiţe sunt în spital. Toţi trei sunt carne de tun într-un război pe care îl pierdem de 20 de ani, în fi ecare zi: cel cu inconştienţa la volan.

În România, în cei 20 de ani la care mă refer, din sânge şi lacrimi s-a distilat o teorie care spune că puterea motorului şi/sau dimensiunea unei maşini sunt invers proporţionale cu discernământul celui care o conduce. Psihologii au fundamentat-o ştiinţific. Ei spun că majoritatea celor care îşi permit să conducă astfel de maşini într-o ţară împovărată de sărăcie trăiesc într-o realitate paralelă, în care totul li se cuvine, inclusiv dreptul de a apăsa pe accelaraţie cât, când şi unde vor. Există, bineînţeles, şi excepţii, dar acestea nu fac decât să confirme regula.

Aplicaţia practică a teoriei de mai sus a făcut din România campioana UE la numărul de morţi pe şosele. În primele patru luni ale acestui an, 467 de persoane au murit la noi în ţară în urma accidentelor rutiere cauzate de viteza la volan. Spre comparaţie în Afganistan au murit de la începutul anului 197 de soldaţi ai coaliţiei, iar în Irak, 27. Cu alte cuvinte, pentru un român este mai riscant să treacă strada decât să meargă la război.

Cu aceste statistici în faţă, cred că cei care îşi achiziţionează maşini peste o anumite capacitate cilindrică ar trebui supuşi înainte unui examen psihologic sever, în urma căruia să li se acorde un permis special de conducere. Un fel de permis de port armă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite