VIDEO Clujenii au protestat în semn de solidaritate cu revoluţia siriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest clujean în semn de solidaritate cu revoluţia siriană
Protest clujean în semn de solidaritate cu revoluţia siriană

Gruparea clujeană „Tinerii mânioşi" a organizat azi, de la ora 17.00, în Piaţa Unirii, o manifestare de solidaritate cu victimele revoluţiei din Siria, de acum un an. La eveniment au participat şi sirieni care locuiesc în Cluj.

„Azi suntem sirieni". Sub acest slogan, afişat şi pe o pancartă, a avut loc azi, de la ora 17.00, timp de aproape două ore, o manifestare de solidaritate cu victimele civile din Siria. La protest, derulat fără incidente, au participat în jur de 30 de persoane care au adus pancarte, steaguri în culori naţionale ale Siriei. Majoritatea manifestanţilor sunt simpatizanţi ai campaniei „Salvaţi Roşia Montană!". Unii dintre ei şi-au vopsit feţele şi mâinile în culorile naţionale ale statului sirian. Totul în semn de solidaritate cu drama suferită de sirieni în urmă cu un an. La acţiune au participat sirieni şi palestinieni.

Teatru mut cu morţi închipuiţi

Pentru a fi cât mai sugestivi, manifestanţii au aşezat, pe jos, în centrul Clujului, cearşafuri pătate cu roşu ca să sugereze sângele vărsat. Apoi s-au aşezat peste ele şi au fost acoperiţi creând impresia că sunt morţi.

Protest clujean în semn de solidaritate cu revoluţia siriană

Vezi imagini din timpul manifestaţiei de solidaritate din Cluj

„Imaginea acestora a reprodus, în mare, ceea ce s-a petrecut în urmă cu un an. Însă au fost mult mai mulţi morţi şi o durere imensă. O amintire foarte tristă", mărturiseşte Kachef Hadi, un medic de origine siriană, în vârstă de 49 de ani, care a participat la manifestare. Spune că e deja clujean pentru că a venit, în urmă cu 30 de ani, în România să-şi facă studiile, şi-a întemeiat o familie şi lucrează ca medic în inima Ardealului. Face parte din Liga Siriană Liberă din Cluj, ligă care are filiale în fiecare judeţ din România.

Şi preşedintele acestei ligi din Cluj a venit la manifestare, încântat că la Cluj s-a organizat o manifestare de solidaritate cu poporul sirian. „Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat în Siria. Statul sirian se află într-un punct strategic, leagă Europa de Asia şi de Africa. Are şi 70% din rezerva de petrol a lumii. Cu alte cuvinte, e un punct important", afirmă Hamech Abdul, inginer, în vârstă de 53 de ani.

Ce au cerut protestatarii

 În comunicatul pe care „Tinerii mânioşi" l-au dat publicităţii înainte de protest se arăta că „manifestaţia are loc în cadrul unei mobilizări mondiale cu denumirea Global March for Syria". „S-a împlinit un an de când a început revoluția siriană. Un an de violenţă împotriva protestatarilor paşnici şi a civililor nevinovaţi. Un an de sânge vărsat dar și un an de rezistență eroică a cetăţenilor pentru recâştigarea libertăţii şi demnităţii.

Haideţi să fim alături de Siria împotriva opresiunii şi să ne amintim de miile de vieţi sacrificate din 15 martie 2011 până acum. Haideţi să tragem un semnal de alarmă împotriva încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului", se mai arată în acel comunicat. Aceştia au cerut Ministerului Afacerilor Externe din românia şi misiunilor diplomatice române din Siria să-şi intensifice eforturile în procesul de repatriere şi asistenţă a cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict din Siria.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite