VIDEO Taiwanezii învaţă învârtita la Răscruci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de tineri din toată lumea au venit, aseară, în satul clujean Răscruci pentru a participa la Tabăra Internaţională de Dansuri Populare.

Nemţi, olandezi, norvegieni, americani şi taiwanezi vor deprinde paşii de dans pe muzica populară maghiară şi română, timp de o săptămână.

Peste 300 de participanţi au venit din întreaga lume pentru a lua parte la cea mai mare tabără internaţională de dansuri din Transilvania. În ultimii ani, interesul pentru muzica şi dansurile populare ungureşti a luat amploare în rândul tinerilor din toate colţurile lumii. La ora actuală există aşa-numitele case de dansuri (tanchaz, n.r.) în Olanda, Norvegia, Suedia, chiar şi în Japonia sau SUA. „Dansez de la 12 ani. Am făcut tot felul de dansuri, însă anul trecut, când am venit aici pentru prima oară, m-am îndrăgostit iremediabil de muzica ţigănească şi de cea ungurească. În Olanda, în oraşul de unde venim, suntem deja 40 de tineri care am format şi un ansamblu. Anul acesta ne-am propus să învăţăm ceva nou, şi anume un dans românesc, învârtita de Bonţida", spune Esther van Zojl (27 de ani), care de data aceasta a venit însoţită de alţi patru prieteni.


image

Campion în ceea ce priveşte numărul de participări la taberele organizate de Fundaţi Kallos este suedezul Jens Cameron (47 de ani), de profesie programator. „Vin în România de peste 10 ani. Ţara asta este absolut superbă, oamenii sunt primitori. Iar folclorul, atât cel românesc, cât şi cel unguresc, este autentic, nu am mai găsit aşa ceva în alte părţi. România te face să-ţi laşi la graniţă toate problemele", a spus suedezul, care şi-a adus anul acesta întreaga familie la Răscruci.

Reprezentantul Ministerului Culturii, Aurora Caravasile, prezentă la eveniment, este de părere că interesul tinerilor manifestat pentru acest gen de muzică şi dansuri se datorează, în primul rând, faptului că se simte din ce în ce mai mult nevoia de întoarcere la autentic. „Acum, dansurile populare autentice au devenit pentru străini o importantă componentă a exotismului contemporan. Mă bucur că am putut ajuta la organizarea acestei tabere, este o reuşită", a declarat consilierul pentru minorităţi din cadrul Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Interculturalitate. Ministerul Culturii a alocat, anul acesta, suma de 12.000 de lei pentru organizarea taberei de la Răscruci. În plus, bani au venit şi din partea Fondului Naţional Cultural din Ungaria. Tabăra are loc la Centrul Etnografic Kallos Zoltan din Răscruci, organizatorul principal fiind fundaţia cu acelaşi nume.

Taiwanezii, la ei acasă

În tabăra de la Răscruci, oamenii se înţeleg chiar şi fără cuvinte. Ne simţim bine aici. Am făcut 13 ore cu avionul, pe urmă o zi cu autocarul, dar s-a meritat. De patru ani vin aici, vară de vară, deja înţeleg şi vorbesc maghiara şi chiar şi româna. Am aşteptat un an întreg să mă simt din nou acasă la voi, în România, a spus şi King Hsven-Tsu, venit tocmai din Taiwan.

Tabăra a început aseară, cu dansuri şi multă voie bună, şi se va încheia peste o săptămână. În ultima seară vor avea loc şi concursuri, prin care participanţii vor putea arăta în faţa juriului tot ceea ce au învăţat.

Profesori de dans din România şi Ungaria

Timp de o săptămână, participanţii vor învăţa dansuri populare din Câmpia Someşului, ajutaţi de profesori de dans din Transilvania şi din Ungaria. „Este ceva nou faptul că, anul acesta, am introdus şi cursuri de dans popular românesc autentic din Bonţida", a precizat organizatorul Istvan Nemeth, din partea Fundaţiei Kallos Zoltan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite