VIDEO Studenţii clujeni au făcut bere din cireşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berea cu cireşe, produsă în premieră în ţară de studenţii clujeni
Berea cu cireşe, produsă în premieră în ţară de studenţii clujeni

Berea cu cireşe, sucurile de fructe cu zer şi iaurtul cu cotlet haiducesc sunt câteva dintre lucrările de diplomă ale absolvenţilor de la USAMV Cluj-Napoca, prezentate în cadrul unei expoziţii.

Adelina Rodica Burian este o studentă din Cluj care a creat o bere cu cireşe după o reţetă tradiţională belgiană şi care şi-a expus creaţia la expoziţia de azi, 27 iunie, a USAMV Cluj.  „Am vrut să aduc ceva nou care să-i crească berii valoarea de aliment funcţional datorită proprietăţile pe care le are", spune Adelina Rodica Burian. Berea creată de ea are un gust dulce fructat, subtil şi o alcoolemie de 6,5%.„Această bere are datorită cireşelor un conţinut optim de zahăr, suficient cât să nu producă o fermentaţie tumultoasă. Berea are şi o aciditate scăzută", adaugă Adelina Rodica Burian.

Cu cireşe din pădure

S-a apucat în urmă cu un an de acest proiect şi a durat până a găsit cireşele potrivite. A încercat mai multe soiuri, iar cel adecvat lucrării sale a fost sortimentul cireşelor de pădure. Absolventa spune că le-a ales pe acestea datorită conţinutului ridicat în pigmenţi antocianici (cunoscuţi drept coloranţi naturali) care îi dau berii o culoare vişinie.

Faţă de celelalte beri, acest sortiment cu cireşe a fost produs prin fermentare macerată. „Această fermentare macerată face diferenţa", mai spune absolventa. Berea a fost produsă în laboratoarele USAMV Cluj-Napoca, are o etichetă pe măsură pe care scrie „Student Cherry" şi un capac cu însemnele facultăţii, continuând tradiţia universităţii de a crea noi branduri.

Berea cu cireşe este un nou sortiment al berii „Student", un brand cunoscut al instituţiei de învăţământ superior din Cluj-Napoca. Se adresează celor dornici să încerce ceva nou.

Berea cu cireşe, produsă în premieră în ţară de studenţii clujeni

Vezi mai multe imagini cu berea cu cireşe

Lucrarea de diplomă a Adelinei Rodica Burian a fost coordonată de profesoara Elena Mudura. „ Berea e foarte bogată şi în vitamine, berea este o bombă de compuşi biologici activi. Adăugarea cireşelor la bere creşte potenţialul nutritiv al berii şi sporeşte acţiunea polifenolilor, adică a antioxidanţilor. Consumatorul va alege întotdeauna cu ochiul. Prima impresia îşi va determina să aleagă", este de părere profesoara Elena Mudura.

Formulă inedită

Berea cu cireşe a fost creată după o reţetă aplicată în laboratoarele USAMV şi inspirată din reţetele tradiţionale belgiene. „Reţeta berii cu cireşe s-a aplicat la noi în ţară pentru prima dată. S-a experimentat mult pentru a vedea care varietăţi de cireşe se pretează pentru macerare. Au fost alese cireşele de pădure şi cireşele din ferma USAMV", mai spune profesoara.

Aceasta atrage atenţia că acest sortiment de bere s-a obţinut în urma unei metode de fermentare-macerare, şi nu a unui amestec dintre bere şi cireşe. Berea a fermentat cu cireşele înăuntru. „Acest proiect se va finalize cu un brevet", completează Elena Mudura.

Iaurt haiducesc şi suc de fructe cu zer

Ingenioşi, studenţii au pregătit mâncăruri după reţete tradiţionale româneşti, de la pâine cu făină de mălai, pâine cu extract de malţ, compot de dovlecel, suc de fructe cu lapte degresat şi zer, biscuiţi din făină de ovăz, palaneţe cu grâu produs în gospodărie, iaurt cu cotlet haiducesc, cremă de unt cu palmier, produse de tip vegeta, cârnaţ cu boia şi chimen, miere cu seminţe de in şi diverse sortimente de oţeuri (cu lămâie, usturoi şi busuioc; vin, ardei uite şi rozmarin).

Produsele alimentare create de studenţii de la USAMV

Vezi ce alte produse au mai creat studenţii clujeni

Rectorul USAMV Doru Pamfil i-a felicitat pe absolvenţii de la specializarea Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Facultăţii de Agricultură şi speră ca acest gen de expoziţie să se permanentizeze, iar la anul să fie oferite şi premii, iar expoziţia să se desfăşoare sub forma unui concurs.

Atât rectorul, cât şi prorectorul USAMV au lăudat faptul că studenţii au valorificat reţete tradiţionale. „Absolvenţii îşi prezintă în premieră lucrările de licenţă. Ei au venit cu produse originale care se pretează la actuala piaţă. Sperăm să plece cu gânduri mari din universitate", a declarat prorectorul pe partea de cercetare a instituţiei, Carmen Socaciu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite