VIDEO Secretul Elixirului Dragostei, dezvăluit la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretul Elixirului dragostei stă ascuns la Cluj
Secretul Elixirului dragostei stă ascuns la Cluj

Muzeul Farmaciei şi-a deschis porţile aseară, preţ de câteva ore, pentru clujenii curioşi să afle reţeta magică a Elixirului Dragostei şi de ce licoarea „funcţionează" doar de Dragobete.

Închis tot timpul anului, Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca, care găzduieşte cea mai veche colecţie de obiecte farmaceutice din ţară, a primit aseară vizitatori. A fost deschis de Dragobete cu un scop precis: să le dezvăluie curioşilor secretul Elixirului Dragostei. Taxa: 3 lei.

Praf de mumie adevărată

Înainte de a le dezvălui reţeta elixirului, custodele Muzeului Farmaciei, Radu Crişan, le-a spus tinerilor istoria instituţiei care azi e muzeu din 1954 şi i-a momit pe cei prezenţi cu povestea unor leacuri ciudate din Evul Mediu: praf de mumie adevărată, praf de nestemate, reţete din secolele XVII-XIX. Crişan le-a spus că praful de mumie a fost adus în Europa de cruciaţi şi era folosit ca medicament universal, însă unul foarte scump, procurarea lui înseamna plată în aur.

Cea mai veche colecţie de obiecte farmaceutice e la Cluj

Click pe poze pentru a vedea imagini cu recipientul ce conţine praf de mumie

Le-a mai spus că locul în care stau este sediul celei mai vechi farmacii a Clujului (numită „La Sfântu Gheorghe"), datată în 1573, că în 1767 s-a făcut pictura murală existentă, pictură cu simboluri farmaceutice: pomul vieţii cu şarpele lui Esculap, cocorul cu piatra în gheare ca protector al vieţii şi pe colţuri, cornul abundenţei.

„E o clădire monument de excepţie, din secolul al XVI-lea. Multe clădiri s-au dus pe apa sâmbetei după 1989. Ar fi păcat să se piardă şi acest monument, să ajungă de râsul lumii ori plăcintărie, ori crâşmă. Ar fi păcat", afirmă Radu Crişan.

Aşteptatul-moment

Poţiunea magică, cunoscută de-a lungul timpului drept „Elixirul Dragostei", conţine vin roşu, ingredientul de bază fiind scorţişoara. La acestea se adaugă cuişoară, nucşoară şi cardamom. Custodele mai spune că, secolele trecute se folosea şi un ingredient animal: schelet de şopârlă (stincus marinus) de pe tărâmuri arabe. Însă, din secolul al XVIII-lea, s-a renunţat la acesta deoarece avea efecte nocive.

El mai zice că farmaciştii clujeni ofereau elixirul clujenilor din secolul al XVIII-lea în sticluţe speciale şi era produs după o reţetă ce s-a păstrat în arhive.

Secretul Elixirului dragostei stă ascuns la Cluj

Clujenii prezenţi la muzeu au primit reţeta elixirului

Se bănuieşte că un flăcău ar fi consumat această licoare magică şi i-a dat şi prietenei sale şi astfel s-au îndrăgostit. „Are efect doar de Dragobete“, zice Radu Crişan.

Reţeta magică

„Această reţetă, păstrată în arhivele Colecţiei de Istorie a Farmaciei, era vândută ca poţiune a dragostei. Chiar dacă nu lucrăm cu precizia potincăraşilor de odinioară, reţeta este cât se poate de uşor de preparat şi chiar de îmbogăţit, în funcţie de imaginaţia fiecăruia. Vă recomandăm să încercaţi şi variante cu piper boabe sau coajă de portocale, lăsate la macerat!

Ingrediente: vin roşu, nobil, 960 ml, scorţişoară, cuişoare, nucşoară, cardamom, din fiecare câte 1,75 gr. Amestecaţi cu grijă, pentru a nu tulbura compoziţia. Lăsaţi la macerat 24 de ore, iar apoi strecuraţi prin pânză. După gust, se poate dizolva cu zahăr alb. Se poate prepara şi prin fierbere, caz în care macerarea nu mai este necesară.

Recomandare: ingredientele aromate nu trebuie să fie pulverizate pentru că se tulbură vinul", se arată în reţeta celor de la Muzeul Farmaciei, înfiinţat în 1954.

Seara s-a încheiat cu un concert susţinut de trupa „OM".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite