VIDEO Roboţii clujeni „Machiavelli“, „Pufoshenia“ şi „Ion“ se bat la sumo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roboţii studenţilor clujeni se întrec la sumo
Roboţii studenţilor clujeni se întrec la sumo

Studenţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca au construit roboţi care s-au întrecut în cadrul unui concurs de sumo: BattleLab Robotica 2012. În „arenă" au intrat 18 echipe de studenţi cu tot atâţia roboţi, inclusiv una compusă în întregime de fete.

Amfiteatrul P03 al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) a fost plin de curioşi veniţi să vadă cum se întrec roboţii la sumo. Studenţii de la UTCN au construit roboţi care mai de care mai ingenioşi. Întrecerea a început azi, la ora 11.00, şi se va încheia în cursul acestei după-amieze.

Roboţii studenţilor clujeni se întrec la sumo

Vezi imagini de la BattleLab Robotica 2012

În concurs au intrat 18 roboţei, care au reuşit să reziste testelor întrucât iniţial erau mai mulţi. Organizatorii, UTCN şi Best Cluj-Napoca, au spus că studenţii au avut nevoie de săptămâni bune până când au terminat de construit roboţii şi de finalizat testele. Micile maşinării au avut nume haioase de la „Falcă", „Machiavelli", „Max 32", nume de gladiator „Maximus" până la tradiţionalul nume propriu „Ion" şi gingaşul robot intitulat „Pufoshenia" al singurei echipe de fete din concurs.

Întrecerea s-a lăsat şi cu fum. Circuitele unuia dintre roboţi, Mosfer, s-au supraîncălzit şi a fost nevoie de o pauză de câteva minute pentru a-şi „reveni". Roboţii ating 8 metri pe secundă şi au fiecare  maximul 3 kilograme, dimensiuni 20 x 20 cm, neexistând limită de înălţime.

Au fost programate în jur de 40-50 de întreceri de sumo. Concurenţii aşezau roboţii în interiorul cercului, un robot în spatele altuia. Roboţii se „căutau" cu ajutorul senzorilor şi, odată ce au luat contact, fiecare robot încerca să-l scoată pe celălalt de pe ring.

„BattleLab Robotica" e un bun prilej pentru studenţi de a-şi verifica practic cunoştinţele dobândite.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite