VIDEO Preşedintele ASLBTR: Chiriile ANL-urilor de la Cluj sunt cele mai mari din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Locatarilor din Blocurile pentru Tineri din România (ASLBTR), Dan Nistor, le-a vorbit aseară, 10 mai, clujenilor ce locuiesc în ANL-uri despre un proiect de lege prin care vrea să aprobe cumpărarea ANL-urilor în rate lunare de 100 de euro, timp de 20-30 de ani.

Clujenii care locuiesc în blocurile ANL de pe străzile Calea Floreşti, Mehedinţi şi Taberei s-au întâlnit ieri seară, 10 mai, pe Calea Floreşti, cu Dan Nistor, preşedintele Asociaţiei Locatarilor din Blocurile pentru Tineri din România (ASLBTR). „Sunt Dan Nistor şi împreună cu vecinii mei din blocurile ANL din Mediaş am constituit Asociaţia Locatarilor din Blocurile pentru Tineri din România prin care dorim să sensibilizăm autorităţile centrale să ne vândă apartamentele în rate lunare de 100 de euro (rata plus dobândă) pe lună în termen de 20-30 de ani, în loc de chirie, direct către Ministerul Dezvoltării", astfel şi-a început discursul preşedintele ASLBTR.

Soluţie

Acesta spune că în maxim trei săptămâni va fi gata proiectul de lege prin care supune atenţiei Ministerului Dezvoltării intenţia asociaţiei de a cumpăra apartamentele ANL. Asociaţia a fost pe 5 martie, într-o vizită la ministrul Dezvoltării de atunci, Cristian Petrescu. „Acesta a fost încântat de idee mai ales când i-am expus argumentele noastre. În ţară sunt 38.000 de ANL-uri şi la 100 de euro pe apartament rezultă 3,8 milioane de euro pe lună, bani cu care s-ar putea construi cinci-şase blocuri lunar. Iar timp de 30 de ani, s-ar construi 92.000 de locuinţe ANL fără ca statul să investească niciun leu sau euro", a afirmat Dan Nistor aseară, în faţa clujenilor.

De faţă la întâlnire au fost şi coordonatorul pe Cluj al ASLBTR, Mihaela Turcu, consilierul judeţean Steluţa Cătăniciu şi candidatul la funcţia de primar Mircia Giurgiu. Clujenii au ascultat atenţi propunerea, nu au dat din cap, însă au pus mai mult accentul pe problemele pe care le au, adică faptul că, într-o recentă şedinţă de Consiliu Local, chiria la ANL-uri se va mări la 600 de lei lunar pentru cei ce au trecut de 35 de ani.

„Nu poţi pune chirie la ANL de 600 de lei în condiţiile în care salariul minim pe economie e de 700 de lei. E mult", adaugă Nistor. Acesta a mai spus că ştie că la Cluj e o situaţie aparte şi că sunt chirii foarte mari, cele mai mari din ţară.  În şedinţa din 10 aprilie, consilierii locali au votat majorarea chiriilor ANL pentru cei care au împlinit vârsta de 35 de ani şi care locuiesc pe strada Calea Floreşti. Majorarea presupune plata unei chirii de 584 de lei pentru un apartament de 70 mp.

„Voi încerca să introduc proiectul Asociaţiei prin procedură de urgenţă în Parlament şi voi încerca să scot în evidenţă faptul că la Cluj e o situaţie specială şi că aici sunt cele mai mari chirii la ANL-uri din ţară", a dat asigurări Mircia Giurgiu, deputat independent, candidat la funcţia de primar al Clujului.

O variantă

Nistor a găsit şi o soluţie pentru cei ce locuiesc în ANL-uri şi nu mai pot plăti acea 100 de euro: „Să presupunem că, dacă se aprobă plata propusă de noi, o familie cotizează timp de 7 ani, adică 84 de luni, ori 100 de euro pe lună egal 8.400 de euro şi, la un moment dat, nu mai poate plăti rata lunară, deşi i se va da un termen de 6 luni, atunci familia respectivă contactează ASLBTR, care ia legătura cu primăria unde locuieşte familia respectivă. Asociaţia va vedea cine e prima familie aflată pe lista de aşteptare pentru o locuinţă ANL şi o va suna. Dacă va dori, acea familie contactată se va muta în locul primeia după ce achită integral suma de 8.400 de euro", a mai explicat Nistor.

Această asociaţie a ANL-urilor din ţară intenţionează să creeze puncte de lucru în mai multe oraşe, iar cei care locuiesc în ANL-uri pot deveni membri după ce achită o cotizaţie lunară de 5 lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite